Međunarodna antidžihadistička koalicija bombardira mostove na istoku Sirije kako bi ograničila kretanje skupine Islamske države (IS) blizu iračke granice, objavio je u petak Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

U zračnim udarima te koalicije koju predvode Sjedinjene Države u petak je srušen most blizu Bukamala, gradića koji je pod kontrolom IS-a u pokrajini Deir Ezoru.

Ovo je treći most koji je koalicija srušila na tom području ovog tjedna.

“U zračnim udarima je srušen most (…) u blizini Bukamala, zbog čega je taj pogranični grad s okolicom odsječen od ostatka (pokrajine) Deir Ezora”, rekao je Rami Abdel Rahman, ravnatelj Opservatorija.

Početkom tjedna letjelice koalicije su pogodile zadnja dva mosta na Eufratu u toj pokrajini, dodao je Rahman.

IS kontrolira gotovo čitavu istočnu pokrajinu Deir Ezor, osim vojnog aerodroma u istoimenom gradu i susjednih četvrti koji su u rukama režima.

Pokrajina je strateški važna za džihadističku organizaciju iz dvaju razloga: bogata je naftom i smještena je uz granicu s Irakom, gdje IS isto djeluje.

Ovi zračni udari se događaju dok se ubrzavaju pripreme za oslobađanje Mosula, IS-ova uporišta na sjeveru Iraka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.