Predsjednik Paragvaja Horacio Crates objavio je u ponedjeljak da se, radi očuvanja stabilnosti u toj zemlji, neće kandidirati na izborima iduće godine bez obzira na ustavni amandman koji bi mu omogućio natjecanje za drugi predsjednički mandat.

U pismu nadbiskupu Asunciona, koji je bio podijeljen na Twitteru, bivši duhanski magnat Cartes izjavio je da je njegova odluka potaknuta pozivom pape Franje na mir i dijalog u Paragvaju.

Paragvajski prosvjednici 31. ožujka upali su u zgradu Kongresa i zapalili je, nakon što je Senat u tajnosti glasovao za ustavni amandman. U sukobima prosvjednika i policije ubijen je jedan aktivist.

Ustavni amandman još nije stupio na snagu jer o njemu nije glasovao Zastupnički dom.

Ulagači su naklonjeni Cartesovoj politici niskih poreza i potiču ga u razvoju paragvajskog gospodarstva s jednom od najvećih stopa ekonomskog rasta u Južnoj Americi, no iz poslovni krugovi pozvali su Cartesa da odustane od kandidature kako bi se izbjegli daljnji nemiri u toj zemlji, četvrtom izvozniku soje u svijetu.

“Nadam se da će ova gesta odricanja rezultirati dubljim dijalogom usmjerenim na jačanje republike”, naveo je Cartes u  pismu.

Paragvajski ustav zabranio je drugi predsjednički mandat otkako je donesen 1992. godine nakon pada brutalne diktature 1989. godine. Mnogi stanovnici 6,8 milijunskog Paragvaja, koji je dugo bio jedna od najsiromašnijih zemalja Južne Amerike, žestoko se protive pokušajima pojedinaca da se zadrže na vlasti.

Komentiraj