Paradoks Netflixa – pandemija je i dobra i loša za njihovo poslovanje

Najveći svjetski streaming servis na svijetu, Netflix, s jedne je strane naišao na probleme zbog pandemije koronavirusa dok je, s druge strane, upravo pandemija zaslužna što je gledanost Netflixa u nekim dijelovima Amerike u posljednjih mjesec dana porasla do 75 posto.

Naime, Netflix je zbog pandemije morao zaustaviti snimanje svih svojih filmova i tv serija. Direktor Netflixa Ted Sarandos izjavio je da se to u slijedećih nekoliko mjeseci neće primijetiti na programu Netflixa jer taj streaming servis unaprijed razvija svoje tv serije i filmove. Pravi problemi mogli bi nastati krajem ove godine kada bi se mogao primijetiti manjak novih tv serija, a to su one koje se sada snimaju, odnosno čije je snimanje sada prekinuto.

Kako u vrijeme koronavirusa internet funkcionira savršeno, tako je gledanost Netflixa porasla. Kako javlja magazin Wired, gledanost Netflixa u Americi je porasla od 54 do 75 posto, ovisno o tome koliko je koja regija pogođena pandemijom koronavirusa. Za Europu egzaktni podaci ne postoje, ali porast gledanosti Netflixa, pa tako i korištenja interneta, je tolika da je Europska unija zatražila od Netflixa da smanji količinu podataka koju isporučuje putem interneta jer su europske internet mreže sada prilično opterećene. Predloženo im je da mnoge serije i filmove ne isporučuju u HD formatu već samo u SD pa će se tako smanjiti količina isporučenih podataka. Netflix je to usvojio i time smanjio isporuku količine podataka za 25 posto.

Komentiraj