U dokumentima koji su procurili u aferi Paradise Papers nalazi se i ime Danka Končara, jednog od najbogatijih Hrvata, javlja portal Yle.fi. Paradise Papers je, podsjetimo, velika novinarska istraga koja je otkrila porezne oaze i offshore kompanije više od 120 najbogatijih ljudi i tvrtki svijeta.

Danka Končara istraživali su novinari iz Finske gdje su smještene rudarske tvrtke Afarak i Kermas putem kojih Končar obavlja većinu poslova, doznala je Nova TV od sarajevske novinarke Mirande Petručić koja je radila na međunarodnom istraživačkom projektu.

Spomenute tvrtke imaju većinske udjele u rudnicima kroma i cinka u Južnoj Africi te tvornicama željeza. Ured uz Finsku imaju i na Malti te u Južnoafričkoj republici. Finski portal Yle piše kako se ončara sumnjiči za kršenje burzovnog poslovanja.

Finske vlasti istražuju vlasničke udjele Končara u kompaniji Afarak, a sumnjiči ga se za najmanje zloporabu takozvanih ‘insajderskih informacija’ iz same tvrtke. Dosad je Končar poricao sve slične optužbe. Portal yle.fi piše i kako je istraživanje otkrilo i da je Končar koristio niz poreznih oaza. Dodaje se i kako su manjinski dioničari posljednjih mjeseci u sukobu s Končarom te kako su zatražili da od njih otkupi dionice.

Iako končar službeno drži oko 27 posto kompanije, vjeruje se da apravo kontrolira oko 70 posto dionica. Uz navedene dokumente, novinari koji su provodili istraživanje došli su i do internih e-mailova i bankovnih izvadaka Afaraka, u kojima se vide sumnjive transakcije Afarakovih dionica, iz kojih se navodno vidi kako je Končar bliskoj rodbini omogućio kupovinu dionica Afaraka.

Podsjetimo, Nacional je još u svibnju pisao da Končar krije svoje bogatstvo u Panami a za financiranje svog imperija koji ima sjedište na Malti upotrebljava offshore tvrtke na Britanskim Djevičanskim otocima i Bahamima.

MALTA FILES: TKO SU NAJPOZNATIJI HRVATI S TVRTKAMA U POREZNOJ OAZI NA MALTI

Komentiraj