Parada ponosa u Beogradu prošla bez većih incidenata

Parada ponosa održana je u nedjelju u središtu Beograda bez ozbiljnijih incidenata, a srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je, sudjelujući na toj manifestaciji, da se “Srbija kreće u pravom smjeru” jer “društvo postaje tolerantnije”.

“Postoji još mnogo problema, ali je važno da ih se svakog dana rješava”, rekla je Brnabić novinarima na Paradi ponosa, koju je u Beogradu pratio i skup prosvjeda protiv šetnje pripadnika LGBT zajednice na kojem se okupilo stotinjak ljudi, a petoricu najtemperamentnijih protivnika Parade uhitila je policija, ne dopuštajući da se približe sudionicima Pridea.

Brnabić je uoči početka šetnje u Paradi ponosa ocijenila da je ta manifestacija “važna za Srbiju” i da se na ovaj dan “šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije”, jer su to “vrijednosti koje moramo čuvati bolje nego danas”.

Svake godine je sve lakše kada imate vladu koja osigurava da svi imaju jednake uvjete i ustavna prava. Samo polako i doći će sve na svoje mjesto, poručila je Brnabić.

Ona je istaknula kako “nije LGBT premijerka, nego predsjednica vlade koja je LGBT, predsjednica vlade svih građana Srbije”.

Tijekom šetnje središnjim beogradskim ulicama povorka je prošla i pored zgrade vlade Srbije, da bi šetnju završila u obližnjem parku Manjež, gdje je u tijeku zabava sudionika, planirana večeras do 23 sata.

Današnji skup, šetnju i zabavu u parku osiguravalo je i nadzire nekoliko stotina policajaca, raspoređenih po okolnim ulicama i opremljenih za rastjerivanje demonstracija, a prema izjavi jednog policijskog dužnosnika, ima ih “sasvim dovoljno ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta”.

Komentiraj