Madrid je objavio u srijedu da će svim privatnim automobilima s parnim brojevima na registracijskim pločicama biti zabranjena vožnja ulicama španjolske metropole u četvrtak kako bi se ograničila zagađenost zraka.

Mjera slijedi nakon suhoga sunčanog vremena koje podiže iznad limita EU-a razinu dušikova oksida, plina koji uzrokuje respiratorne probleme poput astme.

Ograničenje parnih i neparnih brojeva na pločicama bi moglo potrajati dokle god traje zagađenost, rekle su gradske vlasti.

Madrid je kasnije od ostalih gradova počeo primjenjivati mjere protiv zagađenja. London je uveo kazne za prometne prekršaje prije više od 10 godina a Pariz je poduzeo korake da neke dijelove ulica u samom središtu budu pješačka zona.

“Svaki grad stvara velik udio štetnih plinova no to odlazi u atmosferu i raznosi se … trenutni toplinski pritisak otežava ventilaciju”, rekao je predstavnik gradskog vijeća za okoliš Paz Valiente.

Radi smanjenja ispušnih plinova grad je u srijedu postavio privremenu zabranu parkiranja u središtu grada ljudima koji ne žive ondje i ograničio limite brzine na madridskoj glavnoj prometnici s 90 kilometara na sat na 70.

Madridsko područje, koje uključuje glavni grad i okolne prigradske četvrti, ima gotovo četiri milijuna automobila, jedan na svake dvije osobe, i oko milijun kamiona, kombija i motorkotača.

Komentiraj