Papa završio posjet Kolumbiji pozivom Kolumbijcima da “presijeku čvorove nasilja”

EPA/ALESSANDRO DI MEO

Papa Franjo je povezana oka nakon manje nezgode u papamobilu napustio Kolumbiju u nedjelju pošto je pozvao Kolumbijce da “presijeku čvorove nasilja” nakon 50-godišnjega građanskoga rata.

Papa Franjo zadobio je posjekotinu i modricu na licu kada je njegov papamobil u nedjelju u Cartageni morao naglo zakočiti, a poglavar Katoličke Crkve zbog toga je udario glavom o staklo.

Nezgoda se dogodila kada se Papa sagnuo kako bi pozdravio dijete, a papamobil je naglo zakočio kako bi izbjegao osobu koja je iz mnoštva okupljenih istrčala na cestu.

Jedan od Franjinih suradnika obrisao mu je krv, a on je nastavio mahati okupljenima.

Nakon nezgode Franjo je lagano krvario iz posjekotine iznad obrve, a vidljiva mu je i modrica ispod oka.

“Dobio sam udarac”, našalio se. “Sve je u redu”, dodao je potom okupljenima.

Vatikan je kasnije potvrdio da Franjo nije ozbiljnije ozlijeđen. “Papa je dobro. Dobio je udarac u jagodičnu kost i kapak”, kazao je glasnogovornik Greg Burke.

Na kraju dana, kad je držao misu pred 500.000 ljudi u području gradske luke, modrica je natekla i Papa je imao crni podljev ispod oka.

“Ako Kolumbija želi stabilan i trajan mir, mora hitno poduzeti korake u tom smjeru – u smjeru zajedničkog dobra, jednakosti, pravde, poštivanja ljudske naravi i njezinih zahtjeva”, rekao je u homiliji tijekom mise u pratnji karipske i salsa glazbe.

“Samo ako pomognemo da se presijeku čvorovi nasilja, rasplest ćemo klupko neslaganja”, rekao je.

Papa je napustio Kolumbiju te otputovao u Rim nakon što je uz predsjednika Juana Manuela Santosa i njegove supruge prisustvovao izvedbi tradicionalnog obalnog pjevanja i plesa.

Franjo je put u Kolumbiju iskoristio kako bi Kolumbijce, duboko polarizirane zbog mirovnog sporazuma, pozvao da izbjegavaju osvetu nakon 50-godišnjega građanskgoa rata. Naglasio je da vođe moraju donositi zakone kojima bi se okončala nepravda i društvena nejednakost, koja rađa nasilje.

Komentiraj