Papa žali zbog osrednjosti današnjih liturgija

EPA/ANGELO CARCONI

Papa Franjo u subotu je pred sudionicima Kongresa o sakralnoj glazbi izrazio žaljenje što želja za modernizacijom i odustajanje od latinskog na misama ponekad rezultira osrednjošću liturgija.

“Želja za modernizacijom i uvođenjem govornih jezika raznih naroda umjesto latinskog u liturgijama prouzročili su toliko problema”, smatra Sveti Otac.

“Na trenutke je prevladala osrednjost, površnost i banalnost, nauštrb ljepoti i snazi liturgijske slave”, kazao je Papa, dodavši da bi Crkva trebala čuvati i cijeniti bogatu baštinu sakralne glazbe, izbjegavajući pritom svako nostalgično stajalište.

Istodobno bi trebalo jamčiti da sakralna glazba i crkveni napjevi budu u potpunosti uključeni u aktualne glazbene i umjetničke tokove “kako bi dotaknuli srca naših suvremenika”, smatra papa Franjo.

Zbog toga je pozvao glazbenike, skladatelje i voditelje zborova diljem svijeta da pridonesu kvalitativnoj obnovi liturgijskih napjeva te se založio za odgovarajuću glazbenu formu za buduće svećenike, koja će biti u skladu s glazbenim tokovima današnjeg vremena.

Komentiraj