Papa za status quo Jeruzalema i povratak sirijskih izbjeglica

Pixabay

Papa Franjo pozvao je prilikom godišnjeg susreta s diplomatima u ponedjeljak na nastavak mirovnih inicijativa u Siriji kako bi se omogućio povratak brojnih sirijskih izbjeglica i ponovno se zauzeo za očuvanje statusa quo Jeruzalema.

“Važno je nastaviti, u konstruktivnom ozračju povećanog povjerenja između strana, s različitim tekućim mirovnim inicijativama u korist Sirije”, naglasio je Papa spominjući “dugi sukob koji je pogodio zemlju i izazvao strašne patnje”.

U okviru obnove društvenog života u zemlji, “od vitalne je važnosti da se zaštite vjerske manjine među kojima se nalaze kršćani koji već stoljećima aktivno pridonose povijesti Sirije”, naglasio je on.

“Isto tako je važno da se mogu vratiti u domovinu brojne izbjeglice koje su našle sklonište u susjednim nacijama, posebno u Jordanu, Libanonu i Turskoj”, nastavio je Papa odajući priznanje “naporima koje su učinile te zemlje”.

Također je nanovo spomenuo nedavnu napetost do koje je došlo nakon američke odluke da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela, dok pravo na grad polažu i Izraelci i Palestinci.

Izražavajući “bol za one koji su izgubili život u nedavnim sukobima”, pozvao je na poštivanje “statusa quo Jeruzalema, svetog grada za kršćane, Židove i muslimane”.

Ponovivši apel već upućen u božićnoj poruci, Franjo je naglasio važnost “podrške svakoj inicijativi za dijalog na korejskom poluotoku kako bi se pronašli novi putevi za prevladavanje sadašnjih prepreka, povećalo obostrano povjerenje i zajamčila budućnost mira korejskom narodu i čitavom svijetu”.

Komentiraj