Papa u Banglašedu prvi put javno spomenuo Rohindže

EPA/ETTORE FERRARI

Papa Franjo izrekao je u petak u Bangladešu prvi put tijekom svojeg posjeta Aziji javno riječ Rohindža, govoreći o pripadnicima muslimanske manjine koji su u velikom broju pobjegli pred nasiljem u Mjanmaru i potražili utočište u toj zemlji.

“Prisustvo Boga danas se također zove Rohindža”, rekao je Papa u improviziranoj izjavi nakon sastanka sa 16 izbjeglica dovedenih u Dhaku iz izbjegličkog kampa kod granice s Mjanmarom.

“U ime svih onih koji vas progone, nanose vam bol, tražim oprost. Obraćam se vašim velikim srcima da nam udijelite oprost koji tražimo”, rekao je.

Više od 625.000 Rohindža pobjeglo je od kraja kolovoza u Bangladeš pred progonom mjanmarske vojske potaknutim napadima muslimanskih militanata na snage sigurnosti.

Budistička većina u Mjanmaru smatra Rohindže ilegalnim imigrantima.

Papa je sa zabrinutošću saslušao svjedočanstva izbjeglica, 12 muškaraca, dvije žene i dvije djevojčice, o onome što su doživjeli.

Papa tijekom posjeta Mjanmaru nije upotrijebio riječ Rohindža. Njegovi savjetnici upozorili su ga da ih ne spominje izravno kako ne bi izazvao diplomatski incident i okrenuo mjanmarsku vojsku i vladu protiv manjinskih kršćana.

Komentiraj