Papa se u Philadelphiji zauzeo za imigrante i vjerske slobode

EPA/JIM BOURG

Papa Franjo izrazio je u subotu u Philadelphiji, rodnom gradu Sjedinjenih Država, snažnu potporu hispanskim i drugim imigrantima u toj zemlji, poručivši im da ne budu obeshrabreni zato što su neki istaknuti političari otvoreno protiv njih.

Pretposljednjeg dana američke turneje, 78-godišnji argentinski Papa također je iskoristio svoj posjet tom gradu za promicanje vjerskih sloboda kao temeljnog prava, ali i osudu korištenja religije kao izgovora za mržnju i brutalnost.

Papa je nakon jutarnje mise u katedrali sv. Petra i Pavla razgledao Dvoranu neovisnosti nakon čega je održao govor pred više od 40.000 ljudi okupljenih ispred te zgrade iz 18. stoljeća u kojoj su doneseni Američka deklaracija o neovisnosti 1776. i Ustav SAD-a 1787.

“Nemojte biti obeshrabreni izazovima i teškoćama s kojima se susrećete”, poručio je Papa mnogim hispanskim i drugim novopridošlim imigrantima među mnoštvom, dodajući da prema njima osjeća “posebnu naklonost”.

 

  • Papa je u četvrtak u povijesnom obraćanju američkom Kongresu pozvao Amerikance da odbace “neprijateljstvo” prema imigrantima. Tu je poruku produbio u Philadelphiji, održavši govor na španjolskom.

 

Papa je istaknuo da imigranti “donose mnoge darove” svojoj novoj naciji.

“Nikada se ne biste trebali stidjeti svojih tradicija”, rekao je, pozdravljen glasnim pljeskom. “Ponavljam, nemojte se stidjeti onoga što je dio vas.”

Papa je podsjetio da američka povijest uključuje ukidanje robovlasništva 1860-ih i “postupna nastojanja da se eliminira svaki oblik rasizma i predrasuda prema valovima novih Amerikanaca.”

Negativna retorika prema ilegalnim imigrantima ima istaknuto mjesto u utrci za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore u studenome 2016.

Vodeći republikanski kandidat Donald Trump zatražio je da se deportira svih 11 milijuna ilegalnih imigranata, koji su većinom iz Latinske Amerike kao i Papa, optužujući Meksiko da šalje silovatelje i druge kriminalce preko granice. Trump i mnogi drugi republikanci zauzimaju se također za gradnju zida duž američko-meksičke granice.

Gradonačelnik Philadelphije Michael Nutter rekao je prije Pape mnoštvu: “Svi smo mi imigranti. Bilo da smo došli prije 10 generacija ili 10 minuta, ne možemo dopustiti da prevladaju nečija ksenofobija i rasizam.”

 

  • Papa je govor održao stojeći iza govornice iza koje je američki predsjednik Abraham Lincoln održao svoj poznati Gettysburški govor 1863. nakon najkrvavije bitke u američkom Građanskom ratu u kojem je kazao da “vlada naroda, od naroda i za narod neće nestati s lica Zemlje.”

 

Papa je iznio svoje poimanje vjerskih sloboda. “U svijetu u kojem različiti oblici moderne tiranije nastoje ugušiti vjersku slobodu, ili svesti je na subkulturu bez prava glasa na javnoj sceni, ili koriste religiju kao izgovor za mržnju i brutalnost, od najveće je važnosti da sljedbenici različitih religija ujedine svoje glasove u pozivu za mir, toleranciju i poštivanje dostojanstva i prava drugih”, rekao je.

Papa se u subotu navečer obratio i Svjetskom susretu obitelji, Crkvenom skupu koji se svake tri godine održava u drugom gradu. Večernji program vodio je poznati glumac Mark Wahlberg, a “Kraljica soula” Aretha Franklin izvela je pjesmu “Amazing Grace”.

Govoreći o važnosti obitelji, Papa je istaknuo da je obitelj “izvor nade” i “najljepša realnost koju je Bog stvorio”. Ponekad “lete tanjuri”, ali Bog “ne napušta” parove koji se svađaju, kazao je.

Papa je pozvao vlade da zajamče zakone koji će štititi obitelj. “Društvo se ne može smatrati zdravim ako ne jamči stvarno mjesto obiteljskom životu.”

Govornici na skupu izrazili su također zabrinutost zbog istospolnih brakova, koji su sada zakoniti u 50 američkih država.

Papa će posjet Philadelphiji završiti u nedjelju misom na kojoj se očekuje 1,5 milijuna ljudi.

Komentiraj