EPA/GIUSEPPE LAMI

Papa pozvao na transformaciju Crkve koja udaljuje mlade

Papa Franjo otvorio je u srijedu sinodu biskupa iz čitavog svijeta pozivajući na “transformaciju” paralizirajućih struktura Crkve koja udaljuje mlade.

Papa koji je držao misu na Trgu sv. Petra čime je počela četverotjedna sinoda posvećena mladima, zaželio je dobrodošlicu “dvojici biskupa iz kontinentalne Kine”, prvi put na sinodi.

Prisustvo ta dva biskupa člana Kineske katoličke patriotske udruge posljedica je povijesnog sporazuma upravo sklopljenog između Vatikana i Kine o gorućem pitanju imenovanja biskupa. Na kraju mise, kratka molitva izrečena je na više jezika među kojima kineskom.

“Počinjemo novi crkveni susret koji bi nam mogao proširiti horizonte i transformirati strukture koje nas danas paraliziraju, dijele i udaljuju od mladih, ostavljajući ih izložene nedaćama i bez vjerske zajednice koja ih podržava”, rekao je Papa.

Papa Franjo koji će predvoditi sinodu imenovao je četiri predsjednika delegiranih s kraja svijeta, kardinale iz Iraka, Madagaskara, Mjanmara i Papue Nove Gvineje, zemalja s velikim udjelom mladih suočenih sa siromaštvom, sukobima ili statusom vjerske manjine.

Po Papi nadanja mladih potiču na prekid s “konformizmom: uvijek smo tako radili”.

Komentiraj