Papa poziva Europljane da podijele ravnopravno izbjeglički teret

FaH

Papa Franjo zatražio je u nedjelju od europskih zemalja, vrlo podijeljenih spram migracijskog priljeva, da pronađu “jednoglasan odgovor i ravnopravno podijele teret” među sobom.

Papa je govorio tijekom angelusa na Trgu svetog Petra te pozdravio “velikodušnu pomoć” koju pruža Grčka i “druge zemlje na prvoj crti” te ocijenio da humanitarna situacija “zahtijeva suradnju svih država”.

“Moja molitva, a sigurno i vaša, je da se nikad ne zaboravlja drama izbjeglica koji bježe od rata i drugih nečovječnih situacija”, rekao je on gomili okupljenih vjernika.

“Jednoglasni odgovor europskih zemalja može biti učinkovit”, on mora omogućiti “ravnopravnu podjelu tereta”, kazao je Papa, koji je pravo izbjeglica na traženje boljeg života učinio jednom od najvažnijih tema svojeg pontifikata, pri čemu ustrajno ponavlja kako migranti moraju poštivati zakone zemlje u koju su došli i da se motivi za iseljavanje moraju razjasniti još u zemlji porijekla.

“Zato se treba odlučno i bezrezervno okrenuti pregovorima”, zaključio je, dok se 28 zemalja EU-a ovog tjedna podijelilo u različite skupine u nedostatku usuglašena odgovora, gurnuvši EU u neviđenu krizu.

Papa Franjo pozvao je na molitvu te izrazio “nadu” da će stupanje na snagu prekida vatre u Siriji moći okončati građanski rat koji je razara već pet godina.

“Sve vas pozivam da molite kako bi se prekidom vatre olakšalo stanovništvu koje pati, omogućujući dostavu nužne humanitarne pomoći i otvarajući put dijalogu i toliko željenom miru”.

Komentiraj