EPA/ETTORE FERRARI

Papa poručio svećenicima homoseksualcima da poštuju celibat ili odu iz službe

Muškarci s duboko ukorijenjenim homoseksualnim sklonostima ne bi smjeli biti primani u svećeničke redove, a svećenicima koji su aktivni homoseksualci bilo bi bolje da odu iz Crkve nego da vode dvostruki život, poručio je papa Franjo u novoj knjizi.

Papa je to kazao u dugom intervjuu sa španjolskim svećenikom Fernando Pradom objavljenim u knjizi “Snaga poziva”, u kojem govori o izazovima života u Crkvi danas.

Knjiga bi trebala biti objavljena ovaj tjedan na nekoliko jezika.

Papa je kazao da ga homoseksualnost u Crkvi “zabrinjava”.

“Pitanje homoseksualnost je jako ozbiljno”, rekao je, dodajući da oni kojima je povjerena dužnost da pripremaju muškarce za svećenike moraju biti sigurni da su kandidati “humano i emocionalno zreli” prije nego ih se zaredi.

To se odnosi i na žene koje žele postati časne sestre.

U Katoličkoj Crkvi svećenici i redovnice moraju se zavjetovati na celibat.

Crkva uči da homoseksualne sklonosti nisu grijeh same po sebi, ali djela jesu.

Franjo je rekao da “tomu nema mjesta” u životima svećenika i redovnica.

Pozvao je homoseksualce i lezbijke među svećenicima i redovnicama da poštuju celibat i ponašaju se odgovorno kako bi izbjegli skandale. “Bolje je da odu iz svećeničke službe ili posvećenog života nego da žive dvostruki život”, rekao je.

Intervju je vođen sredinom kolovoza.

Manje od dva tjedna kasnije, 26. kolovoza, nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski veleposlanik u SAD-u, izazvao je velik skandal kazavši da u Vatikanu postoji “homoseksualna mreža”, čiji si članovi međusobno pomažu u napredovanju u Crkvi.

Također je optužio Papu da je ignorirao slučaj bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka (88) optuženog za spolno zlostavljanje sjemeništaraca.

Katoličku Crkvu već više od dva desetljeća progone dokazi o tisućama slučajeva svećenika koji su zlostavljali maloljetnike širom svijeta, od SAD-a do Australije, Irske, Belgije, Njemačke i Čilea.

McCarrick je u srpnju postao prvi kardinal koji je podnio ostavku u gotovo 100 godina nakon što su dužnosnici Crkve u SAD-u kazali da su optužbe da je zlostavljao jednog 16-godišnjaka prije gotovo 50 godina vjerodostojne.

Komentiraj