Papa održao privatnu audijenciju za malteškog premijera upletenog u ubojstvo novinarke

Papa Franjo u subotu je održao privatnu audijenciju za malteškog premijera u odlasku Josepha Muscata, bez obzira na brojne pozive da otkaže susret s njim zbog afere u vezi s ubojstvom antikorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizije prije dvije godine.

Iz Vatikana je priopćeno da je Franjo primio Muscata, njegovu suprugu i djecu u subotu ujutro, na audijenciji kojoj je bilo prisutno puno manje osoba nego što je to uobičajeno kada prima šefove vlada.

Novinarima nije bilo dopušteno praćenje događaja, premda je audijencija zakazana prije nekoliko mjeseci.

Muscat je prošle nedjelje kazao da će podnijeti ostavku na mjesto čelnika vladajuće Laburističke stranke 12. siječnja, a u danima koji će uslijediti ostavku će podnijeti i na mjesto premijera države. Njegovi protivnici smatraju da je to trebao učiniti odmah.

Skupina od 22 malteških akademika 27. studenoga poslala je pismo Vatikanu, prije nego što je Muscat objavio da kani podnijeti ostavku, pozvavši u njemu Papu da otkaže audijenciju.

Politička stabilnost ovoga sredozemnog otoka u posljednjih je nekoliko tjedana poljuljana zbog rezultata istrage o ubojstvu novinarke Daphne Caruane Galizije, čiji je automobil raznesen bombom 2017.

Trojica muškaraca očekuju suđenje za aktiviranje bombe. Nakon dvogodišnjeg zastoja, vlasti su zadnjih dana bitno napredovale u istrazi tog ubojstva.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]