EPA/ANDREW MEDICHINI

Papa odao počast katoličkim i anglikanskim mučenicima u Ugandi

Papa Franjo odao je u subotu počast katoličkim i anglikanskim mučenicima ubijenima u Ugandi krajem 19. stoljeća, nazvavši ih svjedoci kršćanske vjere.

“Sjećamo se također anglikanskih mučenika čija smrt za Krista svjedoči ekumenizmu krvi”, rekao je Papa na misi kojoj su nazočile tisuće ljudi u Namugongu istočno od Kampale, gdje je ubijena većina od 22 katolička i 23 anglikanska mučenika po naređenju lokalnog kralja.

“Svi ti svjedoci njegovali su dar Duha Svetog u svojim životima i svojevoljno su dali svjedočanstvo svoje vjere u Isusa Krista”, rekao je Papa koji je bio odjeven u crveno kao simbol krvi mučenika.

  • Sveti Otac boravi u posjetu Ugandi u sklopu svoje prve afričke turneje, dijelom kako bi obilježio 50. godišnjicu kanonizacije katoličkih mučenika.

On je pozvao vjernike da slijede njihov primjer i da šire vjeru.

Tradicionalni plesovi pridonjeli su ozračju slavlja u Namugongu, gdje se nalaze svetišta katoličkih i anglikanskih mučenika.

Papa je doputovao u Ugandu u petak iz Kenije, gdje se prvo zaustavio na svojoj šestodnevnoj turneji po tri afričke zemlje koju će završiti u Srednjoafričkoj Republici.

Sastao se s ugandskim predsjednikom Yowerijem Musevenijem i predsjednikom Južnog Sudana Salvom Kiirom, koji je boravio u posjetu toj zemlji.

Papa je pozvao na mir u Južnom Sudanu, rekao je vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi ne navodeći detalje.

Unatoč tome što Katolička Crkva tadicionalno ne odobrava homoseksualnost, ugandski homoseksualci se nadaju da će Papa stati u obranu njihovih prava u zemlji u kojoj su na snazi oštri zakoni protiv te skupine ljudi, koji su izazvali međunarodne kritike.

Ovo je 11. pohod pape Franje u inozemstvo otkad je ustoličen 2013. Afrika je dom 180 milijuna katolika, a njihov broj tamo raste brže nego bilo gdje drugdje u svijetu.

Komentiraj