PAPA “Mladi, sjedinite vjeru i doktrinu s aktivizmom”

epa

Papa Franjo je u nedjelju, na kraju jednomjesečne Biskupske sinode o mladima, pozvao mlade da se ne opterećuju “formulom doktrine”, već da njezina pravila i vjeru sjedine s društvenim aktivizmom i pomažu potrebitima.

Svečanom misom u vatikanskoj bazilici Sv. Petra za oko 10.000 ljudi Papa je svečano zatvorio  XV. Opću redovnu skupštinu Biskupske sinode “Mladi, vjera i raspoznavanje duhovnih zvanja”, u kojoj  je od 3. listopada sudjelovalo 300 biskupa, svećenika, redovnica i laika, a završila je pozivom ženama da igraju važniju ulogu u donošenju odluka u Crkvi.

“U ime svih nas odraslih mladim ljudima bih želio reći: oprostite nam ako vas nismo baš često slušali, ako smo, umjesto da otvorimo naša srca, vama napunili uši”, kazao je papa Franjo i u svojoj homiliji posebno mladima poručio neka previše ne pate od doktrine već da je sjedine s vjerom i aktivizmom na područjima poput zaštite okoliša, pomaganje siromašnima i migrantima.

Prema njegovim riječima, kada se “vjera previše veže uz formulu doktrine, postoji rizik da se tada obraćamo samo razumu, bez da dodirnemo srca”.

Mladi ljudi, dodao je ne mogu dići ruke od problema svojih susjeda, moraju ih “uprljati”, ukoliko stvarno žele oponašati Isusa.

U završnom dokumentu, sinoda, između ostaloga, poziva na veću ulogu žena u donošenju odluka u Crkvi, ali čini se da je jezik koji bi bio otvoreniji prema homoseksualcima na kraju ipak razvodnjen.

Katolička Crkva ograničava svećenstvo samo na muškarce, iako oba spola mogu obnašati visoke dužnosti u drugim područjima. Za sada, međutim, niti jedno od 60 ministarstava u Vatikanu ne vodi žena, a samo šest žena sudjeluje u procesu odlučivanja u vatikanskoj birokraciji.

U dokumentu, koji će biti upućen Papi na uvid, također se traže strože mjere u borbi protiv seksualnog zlostavljanja, uključujući veću transparentnost u strukturama Crkve i odricanje od kulture elitizma među nekim članovima klera.

Papa će po završetku sinode biskupa napisati vlastiti dokument, tzv. “Apostolsku pobudnicu”.

Tema očituje pastoralnu skrb Crkve za mlade, a u kontinuitetu je s odrednicama nedavne Sinode o obitelji i sadržajima apostolske postsinodske pobudnice Amoris Laetitia (Radost ljubavi). Nakana joj je pratiti mlade na njihovu životnom putu prema zrelosti da razlučivanjem mogu otkriti svoj životni put i radosno ga ostvariti, otvarajući se u susretu s Bogom i s ljudima, te sudjelujući aktivno u izgradnji Crkve i društva.

Komentiraj