Papa i vođa anglikanske crkve obvezali se na zajedničko djelovanje protiv siromaštva i uništenja planeta

EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

Čelnici rimokatoličke i anglikanske crkve rekli su u srijedu da će surađivati kako bi pomogli siromašnima i zaštitili okoliš, usprkos njihovim različitim stavovima o ženama svećenicama i homoseksualnom braku.

Papa Franjo i nadbiskup Canterburyja Justin Welby zajednički su se obvezali tijekom večernje službe u Rimu kojom su obilježili 50. godišnjicu početka teološkog dijaloga između dviju crkvi.

“Iako kao i naši prethodnici ne vidimo rješenja za prepreke koje su pred nama, neće nas se omesti”, stoji u njihovom zajedničkom priopćenju koje posebice spominje zaređenje žena i pitanja o ljudskoj seksualnosti.

Prošlog siječnja je anglikanska crkva uvela sankcije svom liberalnom, američkom krilu, zbog podrške istospolnim brakovima, što je bio potez koji je spriječio razdor u toj trećoj po veličini kršćanskoj vjeroispovijesti, ali je ostavio neriješenim duboke podjele.

Večernja služba se održala u istoj rimskoj crkvi iz koje je papa Grgur I. 597 poslao svetog Augustina da preobrati Engleze, gotovo tisuću godina prije no što je kralj Henrik VIII. raskinuo odnose s Vatikanom i uspostavio Englesku crkvu.

Nakon 1534. nije bilo susreta između kenterberijskog nadbiskupa i pape do 1966. kad se Michael Ramsey susreo s papom Pavlom VI.

Papa Franjo i Justin Welby priopćili su kako njihove dvije crkve zajedno mogu učiniti puno toga usprkos “nesavršenom zajedništvu koje dijele”.

“Mi možemo i moramo raditi zajedno kako bi zaštitili naš zajednički dom: živjeti, učiti i ponašati se na načine koji zagovaraju brzi završetak uništenja našeg okoliša koje vrijeđa Stvoritelja i degradira njegova stvorenja”, stoji u priopćenju.

Obvezali su se da će boriti protiv “kulture rasipanja” u kojoj su najranjiviji članovi društva marginalizirani i odbačeni, da će zajedno raditi za mir, te da će siromašnima donositi obrazovanje, zdravstvo, hranu, čistu vodu i sklonište.

Anglikanska zajednica broji oko 85 milijuna članova, dok je katolika oko 1,2 milijardi.

Komentiraj