Papa Franjo traži status quo u Jeruzalemu

EPA/GIUSEPPE LAMI

Papa Franjo zatražio je u srijedu da se poštuje status quo u Jeruzalemu i pozvao na razboritost i mudrost, nekoliko sati prije nego što bi američki predsjednik Donald Trump trebao priznati Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, javljaju agencije.

“Ne mogu skriti duboku zabrinutost situacijom stvorenom zadnjih dana oko Jeruzalema”, rekao je Franjo na tjednoj općoj audijenici.

“Pozivam na poštivanje statusa quo u Jeruzalemu u skladu s važećim rezolucijama UN-a”, rekao je.

“Jeruzalem je jedinstveni grad, svet židovima, kršćanima i muslimanima, koji štuju sveta mjesta svojih religija”, rekao je Franjo.

“Molim Gospodina da se sačuva i osnaži identitet Jeruzalema, na dobro Svete Zemlje, Bliskog istoka i svijeta. Molim se da prevladaju razboritost i mudrost, da se ne dodaju nove napetosti u svijetu već prepunom okrutnih sukoba”, rekao je.

“Cijeli svijet je protiv toga”

Američki predsjednik Donald Trump večeras će objaviti da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, objavio je viši dužnosnik njegove administracije, u potezu koji će vjerojatno izazvati nestabilnost, a možda i potaknuti nasilje na Bliskom istoku.

Unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta, Trump će svoju odluku objaviti u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u srijedu je u Bruxellesu rekao američkom kolegi Rexu Tillersonu kako bi priznanje Jeruzalema izraelskim glavnim gradom bila teška pogreška. “Cijeli svijet je protiv toga”, kazao je.

U utorak je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naglasio da je to “crvena linija za Muslimane” i pozvao Trumpa da je ne prelazi.

Protiv toga jučer su se izjasnili i saudijski i jordanski kraljevi i egipatski predsjednik, kao i službeni Pariz i Berlin. Ministri vanjskih poslova EU-a izravno su to kazali američkom državnom tajniku Tillersonu, kojeg je u Bruxellesu dočekao hladan prijem.

Svoju su zabrinutost američkom najavom u srijedu iskazali Teheran, London, Peking i Moskva, iako je kremaljski glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao da Rusija da ne želi unaprijed komentirati odluke koje još nisu donijete.

Posebni izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov kazao je da budućnost Jeruzalema “moraju dogovoriti Izraelci i Palestinci, izravnim pregovorima, za istim stolom”.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.
Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.

Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo bi desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Dio zemalja, među njima Njemačka i Francuska, u srijedu su upozorile svoje građane da su u Jeruzalemu mogući neredi i nasilje.

Komentiraj