Papa Franjo: “Svaki rat je sramotna kapitulacija”

Svaki rat je sramotna kapitulacija, napisao je papa Franjo u petak u tvitu koji se odnosi na rusku invaziju na Ukrajinu i preveden je na više jezika, uključujući, što je rijetkost, ruski.

“Svaki rat ostavlja svijet u gorem stanju nego što je bio. Svaki rat je poraz politike i ljudskosti, sramotna kapitulacija pred snagama zla”, napisao je Papa, koristeći se odlomkom iz svoje enciklike “Fratelli tutti” (Svi braća) objavljene prije dvije godine.

Papini tvitovi uobičajeno se objavljuju na talijanskom, poljskom, portugalskom, francuskom, engleskom, španjolskom, njemačkom i arapskom. Ovaj put dodan je i ruski.

Papa Franjo posjetio je u petak rusko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici kako bi prenio svoju zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je nezabilježeno odstupanje od protokola. Papa ne odlazi veleposlanicima, nego oni dolaze k njemu.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je Papa proveo oko 30 minuta u veleposlanstvu, koje je blizu Vatikana.

“Otišao je izraziti zabrinutost zbog rata”, rekao je Bruni Reutersu.

Bruni nije želio komentirati izvješće da je Papa (85) ruskom veleposlaniku ponudio da Vatikan bude posrednik između Rusije i Ukrajine.

U intervjuu za Reuters 14. veljače, prije ruske invazije, ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrej Juraš rekao je da bi Kijev bio otvoren za posredovanje Vatikana u sukobu.

U izjavi u četvrtak, vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin rekao je da se Sveta Stolica nada da će oni koji u rukama drže sudbinu svijeta imati barem “mrvu savjesti”.

Komentiraj