Papa Franjo stiže u Mijanmar

EPA/CIRO FUSCO

Papa Franjo trebao bi doputovati u Mijanmar, prvu etapu svoje osjetljive azijske turneje na kojoj će posjetiti i susjedni Bangladeš. Očekuje se da će jedna od glavnih tema njegova posjeta biti stradanje muslimanske manjine Rohindža. Riječ je o trećem papinom putovanju u Aziju, ukupno njegovom 21. posjetu inozemstvu.

U protekla tri mjeseca iz Mjanmara je pobjeglo 620.000 Rohindža, a ta će država biti domaćin papi Franji od 27. do 30. studenoga, dok će ga Bangladeš ugostiti od 30. studenoga do 2. prosinca.

Kao glasni branitelj potlačenih, Franjo je pod pritiskom da stane uz Rohindže, no lokalni ga katolici savjetuju na oprez kako bi se izbjegla moguća diplomatska kriza.

Franjo je u videoporuci uoči posjeta naglasio da jedva čeka upoznati stanovnike Mjanmara, no nije izrekao riječ Rohindže. Poručio je da stiže na to područje kako bi ohrabrio svaki pokušaj izgradnje sklada i suradnje u službi općeg dobra.

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Mijanmaru, kardinal Charles Bo, prošlog je tjedna za Vatikanski radio otkrio kako se nada da će Papin posjet pomoći zaustaviti građanski rat između etničkih skupina i vojske.

Franjo će se sastati i s utjecajnim budističkim redovnicima, te s dobitnicom Nobelove nagrade za mir i mijanmarskom čelnicom Aung San Suu Kyi koja je meta kritika međunarodne zajednice jer šuti o progonu Rohindža.

Mijanmar je do slobodnih izbora 2015. bio izolirana vojna diktatura, a diplomatske odnose s Vatikanom uspostavio je tek u svibnju. Od njegovih 51,8 milijuna stanovnika samo je oko 1,3 posto katolika, stoji u vatikanskim podacima.

Komentiraj