epa

Papa Franjo slavi rođendan i kritizira Bin Salmana

Papa Franjo kritizirao je u ponedjeljak egzekucije koje se provode u nekim državama izvan okvira pravosudnog sustava.

Primivši u audijenciju izaslanstvo Međunarodne komisije protiv smrtne kazne (iz Madrida), papa Franjo, koji u ponedjeljak slavi 82. rođendan, izrazio je žaljenje zbog toga što se u svijetu događaju proizvoljne egzekucije bez pravednog suđenja.

“Riječ je o namjernim ubojstvima koje čine državni akteri, koje se često prikazuje kao sukobe s navodnim delikventima ili kao neželjenu posljedicu razumne, nužne i proporcionalne sile kako bi se zaštitilo građane”, rekao je, ne imenujući nijednu državu posebno.

Papa je istaknuo da “legitimna obrana nije pravo nego obveza”.

Papa je u kolovozu prvi put u katekizam Katoličke Crkve upisao kategoričko protivljenje smrtnoj kazni i pozvao Crkvu da se angažira na njezinu ukidanju svuda u svijetu.

Amnesty International je 2017. zabilježio najmanje 2591 smrtnih presuda u 53 zemlje i gotovo 1000 egzekucija, isključujući Kinu koja svoje podatke ne objavljuje. Više od dvije trećine zemalja u svijetu ukinulo je smrtnu kaznu.

Papa je pozvao članice UN-a koje su odlučile uvesti moratorij na smrtnu kaznu da je ukinu.

Usprotivio se također doživotnoj kazni zatvora, ocijenivši da one “oduzimaju mogućnost moralnog i egzistencijalnog otkupljenja” i da su “oblik prikrivene smrtne kazne”.

Komentiraj