Papa Franjo slavi 84. rođendan, dobar je kuhar i ljubitelj opere

Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a roditelji su mu bili talijanski doseljenici, pa novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963. po povratku u Buenos Aires i filozofiju. Sljedećih nekoliko godina predavao je književnost i psihologiju, a od 1967. do 1970. studira teologiju na Teološkom fakultetu kolegija “San Jose” u San Miguelu.

Za svećenika je zaređen krajem 1969. godine, a za provincijala Argentine izabran je 1973. i tu je službu obnašao šest godina. Godine 1998. nakon smrti kardinala Qarracina, naslijedio ga je u nadbiskupskoj službi. Kao nadbiskup putovao je javnim prijevozom, a umjesto biskupske palače, stanovao je u iznajmljenom stanu, te si je zaslužio nadimak “kardinal siromašnih”.

Kardinalska konklava izabrala je Jorgea Maria Bergoglia za papu (266. po redu) u proljeće 2013. godine. Prvi je papa iz Latinske Amerike, prvi s južne polutke, prvi papa isusovac i prvi papa koji je uzeo novo papinsko ime nakon točno 1100 godina.

Govori latinski, španjolski i talijanski, a služi se i njemačkim, francuskim i engleskim jezikom. Poznat je i kao dobar kuhar, ljubitelj opere, prijatelj grčke klasike, Shakespearea i Dostojevskoga te kao dobar plivač, premda od djetinjstva ima poteškoća s plućima. Naime, u mladosti je imao infekciju zbog koje su mu liječnici morali odstraniti jedno plućno krilo.

Komentiraj