PAPA FRANJO: Sirija i Irak potonuli u “oceanu boli”

epa

Papa Franjo izjavio je u četvrtak da su Sirija i Irak potonuli u “oceanu boli” jer su građanski rat i napredovanje militanata Islamske države prisilili milijune ljudi da napuste svoje domove.

Na susretu katoličkih dobrotvornih organizacija i biskupa koji rade na Bliskom istoku, papa Franjo je sukob u dvjema zemljama opisao kao “jednu od najtežih ljudskih tragedija zadnjih desetljeća”.

Argentinski papa pozvao je na nenasilno rješavanje sukoba rekavši da se za razliku od prijašnjih zločina, suvremeno nasilje emitira uživo jer ga prenose mediji.

“Nitko se ne može pretvarati da ne zna! Svi smo svjesni da ovaj rat nepodnošljivo pritišće siromašne”, rekao je Franjo.

Libanon, Jordan i Turska, kamo su milijuni izbjeglica stigli u više od četiri godine rata u Siriji, primili su te sve ljude velikodušno, ali “izgleda da međunarodna zajednica ne može naći primjereno rješenje”, rekao je.

Na ovotjednom hitnom sastanku ministri EU-a nisu se uspjeli složiti o planu kako podijeliti teret 160.000 novopridošlih izbjeglica da se ublaži pritisak na države poput Italije, Grčke i Mađarske.

Nakon sastanka u četvrtak Papa je kazao da nosi mali križ koji je dobio od iračkog svećenika. Križ je pripadao svećeniku koji je okrutno smaknut, prerezano mu je grlo zato što je odbio odreći se Isusa Krista, rekao je papa Franjo i dodao da taj križ stoga stalno nosi sa sobom.

Komentiraj