Papa Franjo će ovog tjedna posjetiti Kolumbiju kako bi dao podršku mirovnom procesu kojim su završili gotovo pola stoljeća dugi sukobi između raznih vlada i gerilske skupine FARC.

Franji će to biti dvadeseto putovanje otkad je na čelu Katoličke crkve, te njegov peti posjet Latinskoj Americi. Papa će u Kolumbiji provesti pet dana, a posjetit će prijestolnicu Bogotu i gradove Villavicencio, Medellin i Cartagenu.

Franjo je odgađao prihvaćanje poziva tamošnjih vlasti i Crkve za posjet Kolumbiji, državi s oko 80 posto katolika, dok se ne pokrene uspješan mirovni proces.

“Dugo je htio ići tamo. Sad je došao taj trenutak”, istaknuo je glasnogovornik Vatikana Greg Burke.

Ljevičarski FARC, daleko najveća kolumbijska pobunjenička skupina, prošlog je tjedna predstavila svoju novu političku stranku, što je velik korak prema tranziciji u civilnu organizaciju nakon više od 50 godina sukoba u kojima je poginulo oko 220 tisuća ljudi.

Borcima FARC-a je u mirovnom sporazumu s vladom iz 2016. dana amnestija i dopušteno sudjelovanje u politici, no tek će se trebati pokazati hoće li dobiti podršku kolumbijskog naroda čiji velik broj pripadnika prezire tu skupinu.

Mirovni sporazum kojim su posredovale Kuba i Norveška isprva je odbijen na referendumu za 1 posto glasova, no nakon toga je modificiran i usvojen.

Kao i ostatak države, biskupi kolumbijske Katoličke crkve bili su podijeljeni oko svoje podrške tom dogovoru jer su neki tvrdili da je preblag prema gerilcima. Papa će ih na svom nadolazećem putovanju između 6. i 10 . rujna pozvati da nadiđu razlike kako bi zemlja mogla ići dalje.

Komentiraj