Papa Franjo prvi put spomenuo Putina u svom govoru: “Molim te, zaustavi ovu spiralu nasilja i smrti”

Papa Franjo danas je “zamolio” ruskog predsjednika Vladimira Putina da “zaustavi spiralu nasilja” u Ukrajini te je izrazio duboko žaljenje zbog pripojenja ukrajinskih regija koje je “u suprotnosti s međunarodnim pravom”.

Prije Angelusa na Trgu svetoga Petra Papa se obratio predsjedniku Ruske Federacije, moleći ga da zaustavi, “među ostalim i iz ljubavi prema vlastitom narodu, ovu spiralu nasilja i smrti”.

Papa Franjo je prvi put od početka sukoba u Ukrajini 24. veljače izrijekom spomenuo ruskog predsjednika u svome govoru.

“Duboko žalim zbog aneksije”

Sveti Otac je prvi put progovorio i o ruskom pripojenju ukrajinskih teritorija, osudivši “te najnovije poteze koji su u suprotnosti s načelima međunarodnog prava”.

“Duboko žalim zbog ozbiljne situacije koja je stvorena posljednjih dana (…) Ona povećava rizik od nuklearne eskalacije do te mjere da potiče bojazan od katastrofalnih posljedica izvan kontrole na globalnoj razini”, ocijenio je.

Papa je uputio jednako snažan poziv i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Pozvao ga je da bude “otvoren za sve ozbiljne prijedloge kada je posrijedi mir”.

Papa ponovno osudio rat

Još jednom osuđujući “ludilo” i “užas” rata, Franjo je inzistirao na poštovanju svetosti ljudskog života i “suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje”.

Sveta Stolica od 24. veljače nastoji održati osjetljivu diplomatsku ravnotežu s dvjema zemljama.

Ranije je Papa osudio “okrutan i besmislen” rat, pritom ostavljajući otvorenom mogućnost dijaloga s Moskvom.

Komentiraj