Papa Franjo ponovno poziva na uskršnje primirje

U povodu Uskrsa koji se u nedjelju slavi po julijanskom kalendaru, papa Franjo je još jednom pozvao na primirje u ratu u Ukrajini i na prekid napada na “iscrpljeno stanovništvo”.

“Danas se navršavaju dva mjeseca od početka ovog rata” 24. veljače, podsjetio je Papa nakon nedjeljne molitve pred tisućama vjernika okupljenih na Trgu svetog Petra.

“Umjesto da se prekine, rat se proširio i pogoršao. Žalosno je da u danima koji su za kršćane najsvetiji i najsvečaniji češće čujemo ubojit zvuk oružja nego zvuk zvona koja najavljuju uskrsnuće Kristovo”, kazao je Sveti Otac koji opetovano poziva ​​na mir u Ukrajini i osuđuje ​​patnje civilnog stanovništva.

“I tužno je to što oružje zauzima više mjesta od riječi. Ponavljam poziv na uskršnje primirje, najmanji znak želje za mirom. I neka prestanu napadi kako bi se ublažile patnje iscrpljenog stanovništva”, nastavio je argentinski papa.

I Ujedinjeni narodi su u nedjelju pozvali na hitno primirje u Mariupolju da bi se omogućila evakuacija oko 100.000 civila koji su još zarobljeni u ovome ukrajinskom lučkom gradu, gotovo u potpunosti pod kontrolom ruske vojske.

Franjo je još na Cvjetnicu, 10. travnja pozvao na “uskršnje primirje koje bi pridonijelo postizanju mira pregovorima”, a potom se u četvrtak pridružio sličnome pozivu koji uputio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

UŽIVO Američki državni tajnik stiže u Kijev, Zelenski dao uvjet Rusiji

Komentiraj