Papa Franjo u srijedu je osudio bombardiranje sirijskog grada Aleppa, poručujući da će oni zaslužni za smrti civila morati odgovarati Bogu, prenose svjetski mediji. Papa je na javnoj audijenciji na trgu Sv. Petra u Rimu Aleppo nazvao ‘gradom mučenikom, gdje svi umiru’.

Sirijske vladine snage, potpomognute Rusijom, poduzele su snažnu kampanju kako bi preuzele kontrolu nad istočnim dijelovima grada, pod kontrolom pobunjenika. Sve je veći broj napada u kojima stradavaju civili. Papa je pozvao sve strane u sukobu da se ‘svim snagama posvete zaštiti civila’.

“Ovo je imperativ i hitna potreba. Pozivam se na savjest onih koji su odgovorni za bombardiranja, jer će jednog dana morati odgovarati pred Bogom”, rekao je. Vlada Bashara al-Assada i Rusija prozvane su zbog ratnih zločina i ‘barbarizma’ od strane SAD-a i zapadnih saveznika, koji podupiru pobunjenike. Moskva, s druge strane, takve optužbe naziva ‘neprihvatljivom retorikom’.

Human Rights Watch optužila je sirijsku vladu da u napadima koristi i kemijska oružja. Istaknuli su kako su vladini helikopteri u dva napada, 10. kolovoza i 6. rujna, koristili kemijska oružja. U tim je napadima, prema njihovim riječima, poginulo petero ljudi, među kojima i dvoje djece.

Komentiraj