PAPA FRANJO: Oni koji bombardiraju Alep morat će odgovarati pred Bogom

FaH

Papa Franjo je u srijedu rekao da će svi koji stoje iza bombardiranja Alepa, grada što ga već danima iz zraka bombardiraju sirijske i ruske vojne snage, morati “odgovarati pred Bogom”.

“Apeliram na savjest svih odogovornih za bombardiranja, jer će morati odgovarati pred Bogom”, rekao je Papa na tjednom obraćanju vjernicima na Trgu svetoga Petra, ne spominjući pritom ni Siriju ni Rusiju.

Franjo je govorio i o “dubokoj boli i ozbiljnoj zabrinutosti zbog događaja” u Alepu u kojemu su zračni napadi sirijskih i ruskih vojnih snaga na istočni dio grada, pod vlašću pobunjenika, potaknuli osudu međunarodne zajednice.

Papa je spominjući Alep kazao da je to “razoreni grad u kojemu djeca, stariji, bolesni, mladi, stari … umiru… umire jako puno ljudi”.

Ponovio je poziv upućen svima da se “svim snagama angažiraju na zaštiti civila” te dodao da je “to imperativ i hitna obveza”.

Nedavni zračni napadi na Alep jedni su od najžešćih od početka petogodišnjeg sukoba u Siriji.

Uslijedili su nakon neuspjelog prošlotjednog dogovora i primjene primirja o kojemu su pregovarali Washington i Moskva.

Papin komentar uslijedio je dva dana nakon što su Sjedinjene Države optužile Moskvu za “barbarizam” zbog pokolja u Alepu. U četvrtak je u sirijskim i ruskim zračnim napadima ubijeno 140 ljudi. Gotovo svi su bili civili.

Komentiraj