Papa će prema predviđenom rasporedu posjetiti Egipat unatoč atentatima izvedenim u nedjelju u dvije egipatske koptske crkve u kojima su ubijene 44 osobe, prenosi u ponedjeljak Corriere della Sera.

“Sveti Otac ostaje pri rasporedu putovanja u Egipat 28. i 29. travnja”, rekao je Angelo Becciu, treći čovjek Vatikana, u intervjuu za taj list.

“Ono što se dogodilo izazvalo je nered i veliku patnju, ali to neće spriječiti Papinu mirovnu misiju”, dodao je Becciu govoreći o putovanju pod motom “Papa mira u Egiptu mira”.

Ta dva atentata predstavljaju “napad na dijalog, na mir” i šalju “neizravnu poruku onima koji vode zemlju, protiv kršćanske manjine koja je na neki način pronašla više slobode u posljednje vrijeme”, ocijenio je monsignor Becciu koji također putuje u Egipat krajem mjeseca.

“Egipat nam je zajamčio da će se sve odvijati na najbolji način i odlazimo sigurni”, dodao je on, komentirajući sigurnost Pape u vrijeme kada je Egipat nakon dva napada uveo izvanredno stanje.

Argentinski papa je uvijek odbijao izjednačavati islam s terorizmom, dodao je Becciu, te naglasio da je time zadobio zahvalnost muslimana.

Papa Franjo je u nedjelju reagirao na dvostruki atentat i pozvao na molitvu za žrtve te izrazio sućut papi pravoslavnih kopta Tawadrosu II., koptskoj crkvi i egipatskom narodu.

Najmanje 44 osobe su poginule u nedjelju u dvostrukom bombaškom napadu na koptsku katedralu u Aleksandriji, sjedište koptskog pape, te na crkvu u Tanti, gradu na delti Nila, što je izazvalo bijes i strah među egipatskim kršćanima i izlazak vojske na ulice.

Odgovornost za oba napada preuzela je Islamska država.

U ponedjeljak je u Egiptu proglašeno izvanredno stanje.

Komentiraj