PAPA FRANJO ‘Hitler nam je pokazao kamo vodi populizam’

REUTERS/Max Rossï

Papa Franjo se u utorak u propovijedi založio za toleranciju prema izbjeglicama i upozorio na opasnosti populizma, spomenuvši i Adolfa Hitlera.

Papa Franjo je istaknuo potrebu da mladi budu upoznati s ratovima 20. stoljeća, kako ne bi ponovili greške te kako bi znali kako se populizam širi.

Sjetimo se Hitlerove ’32 i ’33 godine, rekao je, “čovjeka koji je obećavao razvoj Njemačke..oni moraju znati kako problemi počinju”, upozorio je Papa.

On je govorio na promociji knjige o mudrostima starijih ljudi, tijekom koje su mu nazočni postavljali pitanja.

Papa Franjo je izložio analizu populizma i nasljeđa svjetskih ratova nakon što mu je jedna starija žena koja migrante uči talijanski rekla da je zgrožena stavovima prema izbjeglicama.

Papa je rekao da Biblija upućuje na srdačno dočekivanje migranata, ali je također rekao da vlade imaju pravo ograničiti imigraciju.

“Vlada mora biti otvorena prema primanju i integraciji ali ima pravo biti oprezna i reći koji broj migranata može primiti”, objasnio je.

“Zato je važno za cijelu Europu da odredi uvjete za rješenje tog problema, tako da zemlje koje su na prvoj crti poput Italije, Španjolske i Grčke ne budu prepuštene neproporcionalnoj raspodjeli izbjeglica”, zaključio je papa Franjo.

Komentiraj