Papa Franjo je u subotu u prigodi Jubileja bolesnika i invalidnih osoba u Vatikanu kritizirao župnike koji ne prihvaćaju sve osobe u svojim crkvama, pozivajući ih da radije “zatvore” njihova vrata nego da nekog odbace.

Na susretu s djecom s Downovim sindromom koja su mu sjedila do nogu igrajući se u velikoj dvorani Pavla VI., Jorge Bergoglio je emotivno reagirao na pitanje djevojčice Serene iz Italije koja mu se požalila da se ne osjeća dobrodošla u svojoj župi i da ne razumije zašto ne može primati pričest.

“Serena, dovodiš me u nepriliku, jer ako kažem što mislim … Govorila si o jednoj od najružnijih stvari koja postoji među nama: diskriminaciji! Reći: ti nisi kao ja, odlazi (…) Mislim na svećenika koji ne prihvaća sve osobe. (Kažem mu) Zatvori svoja vrata, molim te. Jer (u Katoličkoj crkvi) mogu biti svi ili nitko”, istaknuo je Sveti Otac.

Papa Franjo je podsjetio da je njegov daleki predšasnik Pio X. (1903.-1914.) početkom prošlog stoljeća zaprepastio mnoge crkvene čelnike preporučivši da pričest mogu primati i djeca, a ne samo odrasli. U to vrijeme mnogi su govorili da “dijete to ne razumije”, rekao je.

Dvadesetak tisuća bolesnika i invalida došlo je u Rim na Jubilej koji se održava od petka do nedjelje.

Sveta Stolica je ovim Jubilejem bolesnika obilježila vrhunac Godine milosrđa koju je u prosincu 2015. proglasio papa Franjo, želeći istaknuti važnost koju bolesnici imaju u kršćanskom nauku i zauzetost Crkve na tom polju.

Komentiraj