Papa drži da bi mir bez pomirenja u Kolumbiji predstavljao poraz

EPA/GIORGIO ONORATI

Papa Franjo je u petak, trećeg dana posjeta Kolumbiji pozvao na pomirenje ocijenivši da bi u suprotnom mir predstavljao poraz u toj zemlji koja pokušava okrenuti novu stranicu nakon gerilskog rata duljeg od pola stoljeća.

“Svaki mirovni napor bez iskrenog pomirenja bit će osuđen na propast”, rekao je papa Franjo na misi u Villavicenciu, u središtu zemlje gdje se sastao sa žrtvama i sudionicima sukoba, tijekom svog prvog posjeta Kolumbiji koji će trajati do nedjelje.

“Pomirenje se ostvaruje i učvršćuje naporima sviju, ono omogućuje izgradnju budućnosti i ulijeva nadu”, ocijenio je Papa u toj regiji opustošenoj brutalnostima najduljeg sukoba tog kontinenta.

Vlada predsjednika Juana Manuela Santosa je u studenom potpisala povijesni mirovni sporazum s marksističkom gerilom Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), glavnom gerilom Amerike koja je prošlog tjedna postala isključivo politička organizacija.

Prvo povijesno bilateralno primirje s Nacionalnom oslobodilačkom vojskom je zaključeno u ponedjeljak, dva dana prije dolaska pape Franje.

“Kada žrtve uspiju nadići razumljivo iskušenje osvete, one postaju vjerodostojniji protagonisti izgradnje mira”, rekao je argentinski papa, promicatelj kolumbijskog procesa, koji će kasnije predvoditi misu za nacionalno pomirenje.

Mnogi su gnjevni zbog toga što će prema prošlogodišnjem mirovnom sporazumu čelnici FARC-a optuženi za otmice, protjerivanje i ubojstva izbjeći zatvor i umjesto toga dobiti mjesta u kongresu kao članovi nove civilne političke stranke.

U oružanom sukobu koji je počeo tijekom 1960-ih godina između tridesetak ljevičarskih gerila, paravojnih milicija krajnje desnice i snaga reda poginulo je 260.000 ljudi, oko 60.000 je nestalo i najmanje je 7,1 milijuna raseljeno.

Komentiraj