Papa će se susresti sa žrtvama seksualnog zlostavljanja

epa

Papa Franjo će se u srijedu izvan rasporeda susresti sa žrtvama svećenika pedofila, dan prije početka dugo očekivanog vatikanskog skupa o seksualnom zlostavljanju, otkrio je talijanski aktivist.

“Dobio sam poruku da ćemo se sutra susresti”, kazao je u utorak Francesco Zanardi iz organizacije Rete l’Abuso koja je dio globalne grupacije ECA čiji je cilj borba protiv svećenićkog zlostavljanja.

Vatikan još nije potvrdio ovaj susret.

Njegovi dužnosnici su u utorak rekli kako će žrtve zlostavljanja poput Zanardija imati priliku za susret s odborom koji organizira skup i u kojem sjede dva kardinala, no ne i sa samim Papom.

“Mislio sam da bi se Papa htio susresti s nama”, istaknuo je na konferenciji za medije u Rimu Phil Saviano, još jedna žrtva, sudionik otkrivanja afere “Spotlight” o zataškavanju pedofilije u Bostonu.

Saviano je naglasio kako je Vatikan poručio da sastanak s Papom nije u rasporedu. “No smatrao bih veoma pozitivnim korakom pape Franje ako bi se on odjednom pojavio”.

“Da sam ja Papa, mislim da bih htio svratiti i pozdraviti”, zaključio je.

Matthias Katsch, njemački član ECA-e, rekao je kako je u Rim stiglo 40 predstavnika udruga žrtava kako bi se čuo njihov glas, pa je kritizirao Vatikan što je predložio susret samo s nekolicinom njih.

“To nam smeta i nećemo prihvatiti da su samo određeni predstavnici pozvani na susret”, istaknuo je.

Na sastanak u Vatikanu koji traje od četvrtka do nedjelje stiže oko stotinu čelnika biskupskih konferencija sa svih kontinenata.

Komentiraj