Papa Franjo sastat će se s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Vatikanu 5. veljače, priopćila je u utorak vatikanska tiskovna služba.

To će biti prvi Erdoganov posjet Svetoj Stolici, a teme sastanka s Papom nisu objavljene.

Turska je ključni regionalni čimbenik na Bliskom istoku tako da se očekuje da će biti riječi o sukobu u Siriji, izbjeglicama i statusu Jeruzalema.

Erdogan i Sveti Otac dotakli su se Jeruzalema, kojega Sjedinjene Države žele priznati kao izraelsku prijestolnicu unatoč protivljenju međunarodne zajednice, u telefonskom razgovoru u prosincu.

Tada je turska državna novinska agencija Anadolija izvijestila da su se dogovorili da će se sastati kako bi razgovarali o bilateralnim i međunarodnim pitanjima.

Dijalog muslimana i kršćana još je jedna moguća tema predstojećeg sastanka Erdogana i Pape.

Odnosi između Turske i Vatikana zahladnjeli su u lipnju 2016. kada je papa Franjo nazvao “genocidom” pokolj Armenaca u Prvom svjetskom ratu.

Ankara, koja se snažno protivi korištenju izraza genocid u opisivanju tih ubojstava, optužila je Papu za širenje “laži i klevetanje”.

Komentiraj

FOTO:EPA/ETTORE FERRARI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.