Papa Franjo će tijekom posjeta Poljskoj 29. srpnja posjetiti i nacistički logor Auschwitz-Birkenau, priopćeno je iz Vatikana u četvrtak.

Papa će Auschwitz posjetiti u sklopu svojeg putovanja u Krakow na međunarodni skup katoličke mladeži.

Tijekom svojih pontifikata zloglasni su logor posjetila obojica njegovih prethodnika, papa Benedikt, podrijetlom iz Njemačke,  i papa Ivan Pavao, podrijetlom iz Poljske.

Okupacijske nacističke vlasti uspostavile su logor Auschwitz-Birkenau u vrijeme Drugog svjetskog rata na jugu Poljske, u poljskom gradiću Oswiecimu, oko 70 kilometara od Krakowa.

U Auschwitzu je između 1940. i 1945. ubijeno oko 1,5 milijuna ljudi, uglavnom Židova. Logor su 27. siječnja 1945. oslobodili vojnici sovjetske Crvene armije.

Tijekom posjeta rimskoj sinagogi u siječnju, Franjo je pozvao katolike da odbace antisemitizam te rekao da holokaust, u kojemu je ubijeno oko 6 milijuna Židova mora svima biti podsjetnik da se ljudska prava moraju braniti “s najvećom budnošću”.

Mjesec dana prije, Vatikan je objavio važan dokument u kojem se kaže da katolici ne bi trebali pokušavati preobratiti Židove.

Komentiraj