Marko Lukunic/PIXSELL

PAO ‘ŠKIBOLIN ZAKON’; MVEP: Presude Suda EU-a su obvezujuće

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je u četvrtak na presudu Suda EU u slučaju Milivojević protiv Raiffeisenbanke.

“Sud EU je u svojoj presudi od 14. veljače 2019. godine u predmetu C-630/17 Anica Milivojević/Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg eGen utvrdio da je Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u Republici Hrvatskoj s neovlaštenim vjerovnikom protivan određenim odredbama prava EU.

Presude Suda EU obvezujuće su za sve države članice, njihova tijela državne uprave kao i nacionalne sudove koji po njima trebaju postupati. Slijedom navedenog nadležna ministarstva detaljno će proučiti pravne argumente presude Suda EU i razmotriti potrebu za poduzimanjem daljnjih radnji”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju.

Podsjetimo, Sud EU donio je presudu o slučaju u kojem je hrvatska državljanka Anica Milivojević sklopila 2007. godine s Raiffeisenbankom, sa sjedištem u Austriji, ugovor o jednokratnom kreditu na iznos od 47.000 eura. Ugovor je sklopljen uz pomoć posrednice s boravištem u Hrvatskoj. Radi osiguranja otplate kredita Milivojević je dala založnu izjavu na temelju koje je u hrvatskim zemljišnim knjigama upisana hipoteka na njezinim nekretninama.

Anica Milivojević pokrenula je 2015. godine postupak protiv društva Raiffeisenbank radi utvrđenja ništetnosti ugovora o jednokratnom kreditu i drugih povezanih pravnih poslova.

U svojoj današnjoj presudi Sud se proglašava nadležnim za razmatranje usklađenosti Zakona od 14. srpnja 2017. sa slobodnim pružanjem usluga. Iako u tom pogledu Hrvatska tvrdi da se pravo Unije ne primjenjuje na predmetni ugovor jer je on sklopljen prije datuma pristupanja Hrvatske Uniji, taj se argument ne može prihvatiti jer ugovor nastavlja proizvoditi učinke i nakon tog datuma.

Komentiraj