Pao internet u Saboru, zaustavljeno glasanje, određena stanka

Nakon što je u Hrvatskom saboru izglasano nekoliko zakona, pukla je internetska veza, pa je određena stanka, javlja N1.

Nakon što je u Hrvatskom saboru izglasano nekoliko zakona, došlo je do tehničkih problema. 18 zastupnika ima pravo glasovati online, a njih 14 je iskoristilo to pravo. Nekoliko zakona je izglasana, pa je onda pukla veza i ti zastupnici nisu mogli dalje nastaviti glasati.

Jandroković u prvom trenutku nije znao što napraviti te je potom u nekom trenutku nastavio s glasanjem.

Zbog toga je u jednom trenutku SDP-ov Peđa Grbin zatražio da se pričeka s nastavkom glasanja, barem dok se ne uspostave tehničke mogućnosti, kako bi svi glasovi bili uključeni u ukupno zbroj glasova.

U isto vrijeme je i jedna saborska zastupnica, koja na sjednici sjedi na balkonu Sabora, kazala da se ovakvim glasanjem šalje loša poruka u javnosti. ”Ne možemo ovako stihijski odlučivati tko će glasati jer šaljemo jako lošu poruku javnosti, a to je da nije svaki glas jednako važan i da se može jedan glas čuti, a drugi ne”, govorila je s balkona.

Gordan Jandroković je kazao da je i sam u dilemi treba li nastaviti s glasanjem. Tada se javio i zastupnik Tomislav Tomašević kojemu Jandroković nije dao govoriti jer se ne poziva na poslovnik.

”Kolegica je vikala s balkona, to isto nije definirano poslovnikom. Ne može se svatko sjetiti i govoriti što hoće. Izvolite sjesti, nema poslovničke mogućnosti. Kako vi sad imate ideju tako sigurno ima i drugih 130 zastupinka nešto reći, a to nije predviđeno poslovnikom”, rekao je predsjednik Sabora Tomaševiću. Dodao je da nije ni Grbinu dopustio da govori.

Određena je pauza od 10 minuta da se nađe rješenje za nastavak glasovanja.

Ni nakon pauze nisu riješeni tehnički problemi. Predsjednik Sabora odredio je novu stanku do 13.30 i rekao da će se, ukoliko se dotad ne riješi situacija s pucanjem veze, nastaviti glasovati bez tih zastupnika, a da postoji i opcija da se ti zastupnici odreknu svog glasa.

Saborski zastupnici će nakon glasanja otići na dvotjednu stanku. Nova saborska sjednica počet će u srijedu, 4. studenoga ‘aktualnim prijepodnevom’ i trebala bi ‘potrajati’ do sredine prosinca. Od konstituiranja u srpnju, novi saborski saziv odradio je tri sjednice, dvije izvanredne i jednu redovnu.

Komentiraj