Pao broj ilegalnih migranata u Grčkoj i Italiji, a raste u Španjolskoj

Epa

Broj dolazaka ilegalnih migranta u Grčku pao je u prvih sedam mjeseci za 90 posto u odnosu na isto razdoblje 2016., u Italiji je u srpnju za 57 posto manji nego u lipnju, ali je četiri puta veći u Španjolskoj, objavio je u ponedjeljak Frontex, granična policija Europske unije.

Na istočnoj mediteranskoj ruti broj migranata iz Grčke koji su stigli morem i kopnom u srpnju iznosio je 2300, što je za 25 posto manje u odnosu na lipanj.

U prvih sedam mjeseci ove godine, oko 15.750 migranata stiglo je u Grčku, što je 90 posto manje nego u istome razdoblju 2016., piše Frontex u priopćenju.

U srpnju je na zapadnoj balkanskoj ruti bilo relativno malo ilegalnih prelazaka migranata čime se nastavlja pad iz prošlih mjeseci, navodi Frontex.

Razlog tomu je što sve manje migranata napušta Tursku i pokušava preko te zemlje ući na Zapadni Balkan, dodaje agencija.

Sirijci, Iračani i Afganistanci čine većinu ilegalnih migranata koji put Europe stižu istočnom mediternaskom rutom.

Frontex napominje da se podaci iz priopćenja odnose na broj migranata uočenih u ilegalnom prelasku na vanjskim granicama Europske unije i da je moguće da je ista osoba pokušala nekoliko puta ilegalno prijeći granicu na različitim lokacijama.

Središnja i zapadna mediteranska ruta

Velika je prekretnica nastupila u srpnju i na središnjoj mediteranskoj ruti,  a upravo tim putem, pretko Italije, stiže najveći broj ilegalnih migranata u Europu.

U srpnju ih je u Italiju stiglo 10.160, što je najmanji broj za srpanj od 2014., piše Frontex.

Taj pad posljedica je pogoršanja vremenskih uvjeta na mediteranskom moru u prvoj polovici srpnja, ali i sukoba blizu Sabrataha odakle isplovljavaju za Libiju. Pridonijele su mu i pojačane kontrole libijskih obalnih straža u lovu na krijumčare ljudima.

Najveći broj migranata koji stižu u Italiju su iz Nigerije, Gvineje, Eritreje, Sudana i Malija.

Frontex napominje da je nakon pada u srpnju ukupno u sedam mjeseci 2017., stiglo 93.900, približno  jednako kao i lani u istom razdoblju.

Na zapadnom mediteranu broj ilegalnih ulaska u srpnju iznosio je 2300, a to je više nego četiri puta veći broj u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Glavni razlozi porasta prelazaka kopnom i morem na zapadnoj ruti, preko Španjolske,  je pojačana nestabilnost u emitivnim zemljama i zemljama tranzita te uklanjanje privremenih kampova ilegalnih migranata u Maroku i Alžiru.

Većina migranata koja u Europu stiže zapadnom mediteranskom rutom su državljani  Obale Bjelokosti, Maroka, Gambije i Gvineje.

U prvih sedam mjeseci bilo je 11.000 dolazaka ilegalnih migranata, što je porast u odnosu na 2016.

Komentiraj