Marko Lukunic/PIXSELL

PANTOVČAK "Kompatibilnost 'Tri mora' s 'Jedan pojas, jedan put'"

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, primila je u srijedu kinesko izaslanstvo na čelu s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike kine, te je istaknula da je kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put” komplementarna s Inicijativom triju mora.
Grabar-Kitarović je na sastanku rekla da inicijativa “Jedan pojas, jedan put” jačanjem infrastrukturnih i gospodarskih odnosa Kine i ostalih država potiče svjetski gospodarski razvoj te promiče mir, sigurnost i prijateljstvo među državama, navodi se u priopćenju ureda predsjednice.
Predsjednica je istaknula da je Inicijativa triju mora nadopunjuje kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put”, pogotovo što se tiče povezivanja Azije i Europe. Kineska tvrtka CRBC, koja gradi Pelješki most, je prva kineska tvrtka koja nosi tako velik infrastrukturni projekt u Europskoj uniji, a projekt se sufinancira iz fondova Europske unije, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.
Li Keqiang, predsjednik Državnog vijeća Kine je naglasio veliki značaj tog projekta, a istaknuo je da je su nastavak i gospodarske suradnje Hrvatske i Kine, posebno povezane s infrastrukturnim projektima, od vitalne važnosti za Kinu. Kineski je premijer rekao da iznimno cijeni spremnost Hrvatske na suradnju te da hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju, stoji u priopćenju Ureda Predsjednice.
Predsjednica je naglasila značaj luke Rijeka i željezničke pruge Rijeka-Zagreb koja je, s krakovima, najpogodniji pravac za robnu razmjenu između Kine te srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije. Grabar-Kitarović je ocijenila kako je posjet iskorak u odnosima Hrvatske i Kine te je istaknula da je za Hrvatsku važna suradnja unutar formata Kina + 16, za koji predsjednica vjeruje da može poslužiti jačanju gospodarske suradnje.
Hrvatska je ove godine domaćin osmog sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) – Kina+16, u sklopu kojega će se održati poslovni forum, a koji će trajati od 10. do 12. travnja. Format Kina+16 je potpuno transparentan te komplementaran dio EU-kineskog strateškog partnerstva, a uvelike je pridonio jačanju suradnje i političkog dijaloga s Kinom, ustvrdila je hrvatska predsjednica.
Sugovornici se slažu da postoji potreba za jačanjem suradnje u području turizma te za uspostavom izravnih letova između dviju zemalja. Grabar-Kitarović je pozvala u uzvratni posjet Hrvatskoj kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Komentiraj