PANTOVČAK "EU fondovi za obrambenu industriju"

Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije Goran Basarac izjavio je da će u utorak sudionicima 15. sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike izložiti mogućnosti ulaganja u istraživanje i razvoj te mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova u obrambene svrhe.
”Sudionicima sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost prenijet ćemo puls obrambeno-sigurnosne industrije te predočiti glavne izazove i prijetnje, ali i prilike, osobito u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova te industrije. Ključnim ljudima u središnjim tijelima državne uprave koji se bave obranom i sigurnosti prezentirat ćemo na koji način nam mogu pomoći da ostvarimo sveobuhvatnu institucionalnu podršku pri jačanju konkurentnosti ovog sektora”, kazao je Basarac.
Govoreći na temu budućnosti obrambene industrije i partnerstva za inovacije, Basarac je naglasio kako taj dio hrvatske industrije ima velike prednosti zbog dobrih vlastitih kapaciteta i razvojnih projekata, ali i činjenice kako smo država članica Europske unije koja koristi strukturne i investicijske fondove u kontekstu sigurnosno-obrambene industrije.
”Prezentirat ćemo što je dosad napravljeno, ali i što bi se ubuduće moglo napraviti kroz financijsku perspektivu u razdoblju 2021. – 2027. godine. Zatražit ćemo sveobuhvatnu institucionalnu podršku svih ključnih resora i ministarstava kako bi se sektor sigurnosno-obrambene industrije unaprijedio i pojačala konkurentnost”, rekao je dodavši kako očekuje punu podršku te otvorenu i konstruktivnu raspravu.
Basarac je ocijenio kako je naša sigurnosno-obrambena industrija stabilna te da klaster sigurnosno-obrambene industrije radi na umrežavanju i povezivanju državnog i privatnog kapitala i akademske zajednice te razvoju strateških i razvojnih projekata.
Cilj 15. sjednice Vijeća za domovinske sigurnosti je potaknuti izgradnju partnerstva za inovacije, udruženih napora države, privatnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice u promicanju tehnološkog napretka.

Komentiraj