‘PanoRama – pola stoljeća likovnoga čuvanja memorije’

U Muzeju Mimara od 4. do 10. lipnja bit će otvorena izložba slika i skulptura „PanoRama – pola stoljeća likovnoga čuvanja memorije“. Iza projekta stoje bosanskohercegovačka općina Prozor-Rama i načelnik Jozo Ivančević, a autor izložbenog koncepta je Božo Mišura.

Nevenka Šarčević objasnila je zašto je 1968. godina bila međašna za stanovnike Rame:

„Tada se zbog poplave plodne ramske kotline i akumuliranja jezera oko tisuću obitelji moralo odseliti iz zavičaja na razne strane, od Iloka do Zagreba. Neki stanovnici migrirali su iz Rame u inozemstvo radeći kao gastarbajteri, što je isto zanimljiva ramska tema. U likovnom smislu 1968. je važna jer je u Ramu došao slikar Josip Biffel koji je ostvario važna djela sakralne tematike. S angažmanom Biffela počela je ramska likovna tema u kojoj su sudjelovali Kuzma Kovačić, Mile Blažević, Đuro Seder i drugi. Dakle, izložbom se željelo prizvati u sjećanje pedeset godina od ramskog seljenja, ali i otkako je Biffel došao u Ramu.“

Umjetnici čiji su radovi izloženi su Petar Dolić, Martina Grlić, Pavle Pavlović, Zlatan Pintek, Blaženka Salavarda, Mohamad David Shreim, Stjepan Šandrk i Matko Vekić.

Nevenka Šarčević istaknula je da ti kipari i slikari nisu iz Rame, ali su bili inspirirani ramskom poviješću, tradicijom, običajima, prirodom, kulturom i narodnom predajom:

„Radovi za ovu izložbu nastajali su u posljednje dvije godine, a prikazuju pejzaže, žene u ramskim nošnjama i selidbu Ramljaka. Rama se pokazuje vrlo otvorenom u suvremenoj likovnosti naših prostora, tamošnji franjevački naručitelji njeguju gotovo pet desetljeća prijateljstva s hrvatskim likovnim umjetnicima. Umjetnicima nije bilo do imitiranja poznatog, nego do kreiranja novih i autentičnih likovnih ostvarenja. Izložba pokazuje kontinuitet tradicije i nove umjetničke forme i potencira jedan autentični odnos starog i novog. Čak se može govoriti o likovnoj umjetnosti koja nosi ramski predznak, ali to se razumije tek temeljitijim uvidom u sakralnu likovnu umjetnost franjevačkih crkava u Rami.“

Komentiraj