‘Panonski mornar’ osvojio je splitsku publiku 1979., a brojne pjesme postale su evergreeni

Dana 7. srpnja 1979. godine na festivalu zabavne glazbe  Split ’79 i to u večeri Dalmatinskih pjesama, pobijedila je netipična i “neobična” nemediteranska -“Panonski mornar” autora Đorđa Balaševića, koju je ovaj novosadski pjevač izveo sa svojom grupom Rani mraz. S tom pjesmom je doslovno oborio splitsku publiku s nogu i ona mu je dala svoj glas, kao što su i Balaševiću na taj način podarili budući stalni dodatak njegovom imenu. A Zlatko Pejaković je na večeri Zabavne pjesme nastupio pod rednim brojem 13 s pjesmom “Ljetu je mome kraj”, a ovaj “nesretni” broj donio je mnogo radosti i kompozitoru Teu Trumbiću, jer se Pejaković na kraju popeo na pobjedničko postolje. Na festivalu su izvedeni još neki budući evergreeni kao što su “Vjeruj u ljubav” (Oliver Dragojević), “Četiri stađuna” (Meri Cetinić) i “Reci mi tiho, tiho” (Novi fosili).

Od mnogih ostalih zanimljivosti zgodno je spomenuti kako je Kemal Monteno šepuckao na lijevu nogu i na brižna pitanja šta mu se desilo nehajno je odmahivao rukom i zabrinuto klimao glavom. Mišo Kovač se ponašao kao domaćin i u društvu lijepe supruge i dvoje djece sačekivao je i pozdravljao stare znance i kolege. Oliver Dragojević, koji je vjerojatno procjenjivao svoje festivalske šanse,  razgovarao je sa svojim kompozitorom Zdenkom Runjićem, a tu se našla i Tereza Kesovija, koja je favoritski izbjegavala bliceve foto-reportera, a posebno Dragojevića, navodnog konkurenta za prvo mjesto.

Inače, već se generalna proba odužila do prvih jutarnjih sati, a kako se iza ponoći u Splitu nije mogao dobiti ni sendvič, mnogi su na počinak otišli gladni.

Komentiraj