Panika na Lomboku zbog novog potresa dok traju akcije spašavanja

EPA/ADI WEDA

Indonezijski otok Lombok pogodio je u četvrtak novi snažan potres, dok se nastavlja potraga za žrtvama nedjeljne katastrofe u kojoj je, prema različitim izvorima, poginulo od 131 do 347 ljudi, prenose agencije.

Najnoviji potres bio je jakosti od 5.9 do 6.1 stupnjeva i srušio je još zgrada.

Spasioci još uvijek pretražuju ruševine i pokušavaju dostaviti pomoć preživjelima u ranijem, snažnijem potresu.

Crveni križ je objavio da je taj potres, magnitude 6.9, bio “izuzetno razoran”.

Neka sela zbrisana su s lica Zemlje, rekao je dužnosnik Crvenog križa u Lomboku, Christopher Rassi.

Dok nacionalne vlasti govore o 131 poginulom, regionalni dužnosnici kažu da je smrtno stradalo 226 ljudi, a lokalni mediji pišu o čak 347 žrtava.

Po vladinim podacima, ozjeđeno je više od 1400 osoba, a raseljeno više od 156.000.

Nacionalna služba za katastrofe procijenjuje da će te brojke rasti kako dolaze informacije s terena.

Novi potres pogodio je sjeverozapadni dio Lomboka, prisilivši stanovnike da u panici istrče na ulice. Nije izdano upozorenje na cunami.

Prestrašeni stanovnici napustili su domove i sklonili se u šatore ili improvizirana skloništa na stazama blizu cesta ili uz rižina polja. Deseci tisuća kuća oštećeni su, objavile su ranije vlasti i upozorile da nemaju dovoljno medicinskog osoblja.

U nekim kampovima nema dovoljno hrane za sve osobe koje su ondje privremeno smještene, a mnogi pate i od psiholoških trauma zbog dvaju snažnih potresa u samo tjedan dana.

Indonezija leži na takozvanom pacifičkom vatrenom prstenu i redovito je pogađaju potresi. Godine 2004., u cunamiju izazvanom potresom u Indijskom oceanu poginulo je 226.000 ljudi u 13 zemalja, od kojih više 120.000 u Indoneziji.

Komentiraj