Patrik Macek/PIXSELL

Panenić prijavio Vrdoljaka u vezi potpora kao ministar a ne član Mosta

Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić u petak je nakon sjednice Vlade novinarima izjavio da je prijavu DORH-u protiv nepravilnosti oko dodjele bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva za prošlu godinu te odgovornih osoba za to, uključujući i bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka, podnio kao ministar gospodarstva, a ne kao član Mosta, jer se tu, po njemu, radi o manipulaciji s potporama.

Panenić je naglasio da su analizom dokumentacije u svih šest javnih poziva i dodjelama bespovratnih potpora Ministarstva gospodarstva za prošlu godinu našli neregularnosti te da je osobno podnio prijave, odnosno da su informacije oko toga otišle na nadležna tijela koja trebaju utvrditi postoji li ili ne krivična odgovornost odgovornih osoba oko dodjele tih potpora.

“Ma što tko mislio tu se ne radi o nikakvim političkim ili izbornim odlukama i idejama nego činjenicama o čemu se trebaju izjasniti nadležna tijela, a u čije procese ne mogu ulaziti”, kazao je Panenić, odgovarajući time i na pitanje novinara hoće li se, ako DORH i druga tijela utvrde da je sve bilo regularno, ispričati javnosti i Vrdoljaku što je o svemu tome govorio tijekom predizborne kampanje.

Osvrćući se na dio jučerašnjih navoda bivšeg ministra Ivana Vrdoljaka da je Panenić navodno upoznat sa ‘predmetom Metković’ kazao je “ne znam zašto bi ja trebao biti upoznat s drugog kraja države što je i kada bilo u Metkoviću i tko je odgovoran Jambo ili Božo Petrov”.

“Javnost ima pravo znati, a ja kao ministar obvezu o tome je obavijestiti, što se događa po javnim pozivima za dodjelu bespovratnih potpora iz proračuna. Kriteriji i odluke o dodjeli trebaju biti transparentne da se vidi tko je za što i koliko dobio i da svi imaju istu priliku za dobiti ih, a ovo što smo našli u Ministarstvu gospodarstva oko tih dodjela je stvarni organizirani kriminal koji nije dopustio jednaku utakmicu svima koji su se javljali”, ocijenio je Panenić.

Na pitanje novinara o odgovornost bivšeg ministra Vrdoljaka, Panenić je odgovorio da su se “definitivno informacije o natječajima znale unaprijed i netko je nekome pogodovao”, dok je na konstataciju “da je ovo sad već drugi put da netko iz Mosta proziva i DORH-u prijavljuje nekoga iz HNS-a, nakon što je Mostovac Bulj već prije prozvao bivšu ministricu Vesnu Pusić oko honorara tajnici u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova”, odgovorio je “dao sam prisegu da ću svojoj državi služiti časno i za svoj posao odgovaram premijeru, a posao ministra je i da prijavi sve što vidi da nije opravdano postupanje”.

Nakon što je Panenić u četvrtak najavio da će podnijeti prijave DORH-u, Uskoku i policiji protiv bivšeg ministra Vrdoljaka i ljudi koji su sudjelovali u povjerenstvima za dodjelu bespovratnih potpora po javnim pozivima Ministarstva gospodarstva za 2015. godinu, Vrdoljak je isti dan reagirao poručivši da se ne zabrinjava prijavama.

Zanimljivo mu je pritom, kako je kazao, u koju je fazu ušla predizborna kampanja dodajući da on “ne želi Most prijaviti DORH-u i Uskoku nego građanima Hrvatske za nemoral, nerad i populizam”.

Komentiraj