HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

PANENIĆ ‘Plenković se nastavlja degradirajuće ponašati prema svom timu’

Saborski zastupnik Mosta Tomislav Panenić ustvrdio je u četvrtak kako se premijer Andrej Plenković, koji je u travnju smijenio trojicu mostovih ministara, nastavlja ponašati degradirajuće prema svom timu u Vladi što pokazuje i njegovo zadnje postupanje prema ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću.

Smatra kako Plenković nije bitno promijenio ponašanje prema prvim suradnicima u Vladi, otkako je u travnju smijenio mostove ministre te da svoj najuži tim degradira odlukama koje javno komunicira.

Plenković se bahato i degradirajuće ponio prema trojici mostovih ministara (Vlaho Orepić, Ante Šprlje, Slaven Dobrović), ali i sada prema Tolušiću naredivši mu da korigira pravilnik o inspekcijskom nadzoru pri uvozu voća i povrća, izjavio je Panenić Hini.

Bivši ministar gospodarstva u Vladi Tihomira Oreškovića kaže i da se s Oreškovićem puno lakše komuniciralo nego sada s Plenkovićem “koji ministrima samo izdaje naredbe,  a drugim zemljama šalje poruku da mogu vršiti pritisak na Hrvatsku”.

Panenić smatra da je u odluci o korekciji pravilnika o inspekciji pri uvozu Plenković popustio pritiscima Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore te da je “isti takav pristup očit i u pokušaju opstrukcije izgradnje Pelješkog mosta te zahtjeva za hrvatskom imovinom na Dunavu.”

Upozorava na opasnost da to “postane način djelovanja, s kojim nećemo kao hrvatska država imati suverene stavove koje možemo zajednički braniti”.

Komentirajući obrasce koje su građani dobili na popunjavanje vezano uz porez na nekretnine, Panenić je pozvao premijera i da otkloni  špekulacije o roku na koji se odgađa uvođenje tog poreza, a koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

“U ovom vremenu, dok Sabor ne radi, može se donijeti vladina uredba kojom bi se izmijenili rokovi oporezivanja, uređeni Zakonom o lokalnim porezima. Tako bismo znali kojim smjerom ide vlada čiji stav još uvijek nemamo – što će i kako biti izmijenjeno i je li to u korist građana”, upozorava Penenić.

Komentiraj