FaH

Panenić: MOL-u u interesu zatvaranje sisačke rafinerije, Hrvatskoj i Ini nije

– Tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u srijedu da je MOL-u u interesu zatvaranje sisačke rafinerije, no da je slika drugačija kada se gledaju interesi Hrvatske i Ine.

Uoči sjednice Vlade, Panenića su novinari pitali za komentar jučerašnjeg priopćenja MOL-a u povodu transporta 600 tona sirove nafte s hrvatskih naftnih polja na preradu u riječku umjesto u sisačku rafineriju. U njemu je mađarska kompanija izrazila potporu menadžmentu Ine u nastojanjima da, kako se navodi, osigura fleksibilnost domaće prerade nafte i jača sigurnost opskrbe, kao i da optimizira imovinu Ine te minimizira njezine gubitke.

“Naravno da je MOL-u u interesu da se zatvori (sisačka) rafinerija. Njima ne treba, a gledajući interes Hrvatske i Ine kao vertikalno integrirane kompanije, onda bih rekao da je slika drugačija”, kazao je Panenić.

Na novinarski upit kako komentira pisanje portala Index da je u vrijeme predizborne kampanje Ministarstvo gospodarstva isplatilo više od 406 tisuća kuna lokalnim televizijama s područja 5. izborne jedinice kako bi se emitirale emisije koje promoviraju rad Ministarstva, odnosno da je sredstva iz proračuna koristio za vlastitu promociju, Panenić je kazao da u tom tekstu ima niz netočnosti.

“U tom tekstu ima niz pogrešnih napisa”, rekao je ministar te dodao kako im je dostavio račune. “Nije to nikakva tajna, svake godine su se u Ministarstvu pripremale emisije kojima su se građani upoznavali sa aktivnostima i tako je bilo i ove godine. Upola manji je bio proračun, nema tu niti jedne afere”, kazao je Panenić.

“To je sve jedna konstrukcija i napadi na mene. Izgleda da sam nagazio puno ljudi u ovom vremenu i zaustavio neke koruptivne procese, pa se sad pokušava i na kraju mandata na mene utjecati”, ustvrdio je Panenić.

Na pitanje hoće li njegov nasljednik u resoru gospodarstva i energetike biti zadovoljan ostavljenim, odgovorio je da hoće. “Sigurno da će biti zadovoljan. Ima posla na pretek, to je dobro i neće biti nikome dosadno. Ako se gleda i gospodarstvo i energetika, ima u oba sektora još cijeli niz problema koje treba rješavati i vrlo su aktualne problematike o kojima se tamo radi”, rekao je.

Ocijenio je i da ima smisla razdvajanje energetike i gospodarstva. “Energetika je po veličini i broju aktivnosti sigurno ministarstvo samo za sebe. Prema tome, mislim da će biti opsežan posao u novom Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, izjavio je.

Komentiraj