Panenić: Arbitražni postupak između Hrvatske i Mađarske o INA-u ni na koji način neće biti ugrožen

Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je u ponedjeljak u Dubrovniku kako su medijski navodi o navodnom praćenju Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka od strane stranih agenata, špekulacije koje ne želi komentirati, naglasivši da arbitražni postupak između Hrvatske i Mađarske vezano za INA-u, ni na koji način neće biti ugrožen.

Odgovarajući na novinarsku tvrdnju da je SOA navodno otkrila praćenje, među ostalim Pusić i Vrdoljaka, naručeno od strane Mađara koji su, navodno pokušali utjecati na arbitražni postupak, Panenić je kazao kako je riječ o – špekulacijama, i kako mu to zvuči kao priče iz krimića.

”To su špekulacije, arbitražni postupak je vjerodostojan, a takve stvari ne bih komentirao. Arbitražni proces ne može biti ugrožen time, mi imamo svjedoke koji su vjerodostojni. Praćenje mi više zvuči kao priče iz krimića”, rekao je Panenić.

Na upit hoće li se ukinuti kazne onima koji nisu ugradili razdjelnike, istaknuo je da se ne razgovara o kaznama.

“One neće biti primjenjive dok ne bude jasno stajalište. Osobno smatram da su predviđene kazne previsoke, ali nema nijednog propisa koji stvara obvezu, ako nema mogućnosti da se sankcionira one koji ne poštivaju obvezu. Osnovno je pitanje je li s ovim učinjenim postignuta ušteda ili ne. Meni kao ministru je bitno da imamo rješenje koje će napraviti energetsku efikasnost”, rekao je Panenić. Dodao je kako razdjelnici nisu uređaji za štednju već promjenu navika.

 

  • Istaknuo je i kako će od distributera koji su na smanjenje cijena plina reagirali ”kompenzacijom gubitaka”, tražiti točne izračune, odnosno razloge odbijanja smanjenja cijena.

 

Ministar gospodarstva također je rekao kako se iščekuje novi Pravilnik o kvotama kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, dodavši da se više neće, kao što je dosada bio slučaj, kvote dodjeljivati putem natječaja principom ‘tko prvi preda’.

Najavio je kako će se usmjeriti više na biomasu umjesto na solarne panele i vjetroelektrane.

”Gledat ćemo projekte koji obuhvaćaju sve komponente, a ne samo proizvodnju električne energije”, rekao je, dodavši kako će se naglasak staviti na biomase koje imaju visoki udio domaćeg proizvoda.

Odgovarajući na upit oko okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta u Konavoskom polju, ministar je rekao da sada postoje problemi kod okrupnjavanja i za poljoprivrednike, ali i državu jer se bilo kakvo okrupnjavanje zemljišta gleda kao prodaja, pa podliježe naplati poreza.

”Moramo promijeniti i taj dio zakona kako bi se omogućilo okrupnjavanje i mjere komasacije”, rekao je Panenić.

Komentiraj