Pandorini dokumenti otkrili: Kozmetika koju reklamiraju poznate Hrvatice ima lažni certifikat?

Hrvatskim se kupcima putem internetske trgovine prodaju kozmetički proizvodi Lux-Factor koji su navodno klinički testirani, a ponose se krivotvorenim certifikatom. Predvodnik te operacije je poduzetnik osuđen za obmanjivanje kupaca čiju su tajnu razotkrili Pandorini dokumenti, piše portal Oštro.

“Na snimanju je uvijek dobro imati svoje saveznike – a moj se nalazi u ovoj bočici”, napisala je pjevačica Danijela Martinović na svom službenom profilu na Instagramu početkom rujna pozirajući pokraj bočice kreme protiv bora brenda Lux-Factor.

 

Na stranicama brenda čiji proizvod plaćenim partnerstvom Martinović promovira na Instagramu, naglašava se kako je riječ o “profesionalno klinički testiranoj senzaciji protiv bora i starenja kože kojoj vjeruje više od 14.600 Hrvatica”.

Naziv brenda, kao i njegov vizualni identitet, neodoljivo podsjećaju na jedan drugi, šire poznati brend Max Factor. Ako netko poželi isprobati ili koristiti Lux-Factorovu 4D Hyaluron kremu s “najučinkovitijom sigurnom formulom protiv bora”, serum koji može “produljiti i zadebljati vaše prirodne trepavice u samo 2-4 tjedna” ili koji drugi Lux-Factorov proizvod, mora ga naručiti putem interneta.

Osim u Hrvatskoj, kozmetika se dostavlja u još nekoliko europskih država, a na društvenim mrežama promoviraju je beauty blogeri, influenceri i osobe iz svijeta zabave. Unatrag nekoliko godina brojne hrvatske influencerice također su isprobavale, recenzirale i promovirale neke od njihovih proizvoda, a pojavljivale su se i u sponzoriranim člancima.

Slovenski inspektor im 2017. zabranio prodaju

U Sloveniji je, međutim, nakon objave međunarodnog istraživačkog projekta Pandorini dokumenti izbila vijest kako je tamošnji zdravstveni inspektor već 2017. godine zabranio prodaju na području te države jer nisu udovoljavali nizu uvjeta. Poduzetnik Marko Glinšek, koji je predvodio internetsku prodaju kozmetike Lux-Factor preko mreže tvrtki, 2020. godine je bio osuđen zbog obmanjivanja kupaca, piše portal Oštro.

Slovenski istraživački portal Oštro razotkrio je kako je Glinšek šest godina pred vlastima pokušavao sakriti da je zapravo on vlasnik tvrtke Lux Factor na Sejšelima u koju su se, prema nalazima porezne uprave, slijevali prihodi od prodaje kozmetike.

Glinšekova mreža prodaje kozmetiku Lux-Factor putem interneta u Hrvatskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji i navodno Ujedinjenom Kraljevstvu. Porezna je uprava lani u Sloveniji blokirala pristup za čak 11 prodajnih internetskih stranica Lux-Factora.

U Hrvatskoj, koliko je zasad poznato, još ne postoji sumnja u ispravnost proizvoda i njihovo jamstvo kliničke ispitanosti. Nadzor nad proizvodnjom i stavljanjem proizvoda na tržište kozmetičkih proizvoda u nadležnosti je Sanitarne inspekcije Državnog inspektorata. Ni oni, međutim, nisu imali nikakvu dojavu ili prijavu na temelju koje bi proveli inspekcijski nadzor, potvrdili su te izvijestili novinare portala Oštro kako će na temelju njihovog upita, koji “smatraju predstavkom”, on biti proveden.

Komentiraj