Pandemija slabi, ali WHO upozorava na apatiju

Broj prijavljenih slučajeva koronavirusa pada u posljednjih mjesec dana diljem svijeta i u četvrtak je najniži od sredine listopada, pokazuju podaci Reutersa, ali stručnjaci upozoravaju na apatiju ljudi unatoč početku cijepljenja.

Pad infekcija poklapa se s mjerama zatvaranja i ograničenjima okupljanja i kretanja, jer vlade nastoje uskladiti zaustavljanje novih valova pandemije s povratkom radnika na posao i djece u škole.

No, optimizam da će kriza proći umanjuje pojava novih sojeva virusa i strah hoće li cjepivo biti učinkovito.

“Sada nije vrijeme za opuštanje”, rekla je Maria Van Kerkhove iz Svjetske zdravstvene organizacije na konferenciji za novinare u Ženevi.

“Ne smijemo se dovesti u situaciju da broj slučajeva ponovno raste”, dodala je.

Na temelju sedmodnevnog prosjeka, u četvrtak je u svijetu prijavljeno 351.335 novih slučajeva koronavirusa u odnosu na 863.737 registriranih 7. siječnja. Broj umrlih je sa 17.649 zabilježenih 26. siječnja pao 16. veljače na 10.957.

Infekcije covidom-19 padaju u SAD-u na prosječnih 77.883 novih zaraza dnevno. To je 31 posto u odnosu na najveći broj slučajeva prijavljen 8. siječnja. U SAD-u se od početka pandemije zarazilo 27,9 milijuna i umrlo 490.795 ljudi, najviše na svijetu.

Cijepljenje je zasad počelo u 85 zemalja i podijeljeno je 187.892.000 doza, pokazuju podaci Reutersa.

Predvodi Gibraltar, britanski teritorij na jugu Španjolske u kojem je cijepljeno 40 posto stanovnika.

Komentiraj